Binnenland
KRO-NCRV

'Nederland is slow starter met vaccineren, dat wil niet zeggen dat je als laatste finisht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland is slow starter met vaccineren, dat wil niet zeggen dat je als laatste finisht'

In Engeland en Amerika zijn de eerste prikken al gezet. En in Duitsland en België worden deze maand de eerste mensen ingeënt. Minister De Jonge stond daarom een pittig debat te wachten donderdag. Waarom beginnen wij pas 8 januari met vaccineren, vraagt de oppositie zich af. Nederland begint laat, maar "dat wil niet zeggen dat je ook als laatste finisht", zegt oud-politicus Han ten Broeke bij Spraakmakers.

Ten Broeke is nu voorzitter van BOVAG, maar hij zat in de Tweede Kamer voor de VVD van 2006 tot 2018. Hij reageert op de stelling van Stand.nl: 'Het vaccinatieprogramma mag geen haastwerk zijn'. "Het mag geen haastwerk zijn, maar ik snap wel de irritatie dat Nederland voortdurend de slow-starter schijnt te zijn. Eerst met de sneltesten, daarna de eindeloze discussie over mondkapjes, nu moeten kinderen weer thuisblijven omdat dat zorgt dat ouders thuisblijven. En ik vind het opvallend dat we nu niet direct kunnen beginnen met vaccineren", zegt Ten Broeke. Maar dat Nederland een slow-starter is, wil niet zeggen dat je ook als laatste finisht, nuanceert hij. "Wel is het zo dat iedereen snakt naar het moment waarop het vaccineren kan beginnen."

'Prikken zijn niet het probleem'

Half januari moeten er 25 priklocaties beschikbaar zijn. André Rouvoet, voorman van GGH-GHOR zegt dat personeel en de locaties niet het probleem zijn. "Die locaties worden al bijna ingericht. Als het nodig is, kunnen de prikkers maandag beginnen. Het probleem zit in de registratie en de verbinding met het RIVM. We hebben allemaal belang bij een goede database, waarin alle gegevens terug te vinden zijn in het belang van de volksgezondheid", zegt Rouvoet. Hij benadrukt dat we een situatie zoals in Engeland niet moeten willen. Daar komen nu berichten naar buiten over huisartsen die niet via het IT-systeem kunnen registeren. Rouvoet: "Als de huisartsen niet kunnen bijhouden wie wel en geen prik heeft gehad: dat is killing, bijna letterlijk."

Registratie is rommeltje in Engeland

Tim de Wit, correspondent in Engeland, vertelt dat er inderdaad mogelijk een probleem is met de registratie in het Verenigd Koninkrijk. "Voor verschillende huisartsen is het moeilijk om op het IT-systeem binnen te komen, dat ligt vaak plat. Daarom moeten ze de registratie met pen en papier doen. De gevaren zijn dat mensen niet in het systeem worden opgenomen en dat ze die tweede prik mislopen. Die moet je na drie à vier weken krijgen. Maar de NHS, de Britse gezondheidsraad, zegt dat dit hick-ups zijn, en er alle vertrouwen in te hebben dat dit snel opgelost is."

In Engeland zijn ze 'gewoon begonnen', vertelt De Wit. "In 53 ziekenhuizen zijn ze mensen boven de 80 jaar oud en ziekenhuispersoneel gaan inenten. En de regering is best tevreden, de Britten zijn er blij mee dat dit gebeurt. Er zijn de nodige problemen, maar in de media is er niet oeverloos aandacht voor de problemen en is men blij dat er begonnen is."

Stand.nl: Het vaccinatieprogramma mag geen haastwerk zijn

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie