Binnenland
NOS

Paarse Vrijdag nu ook op basisscholen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paarse Vrijdag nu ook op basisscholen

Het is vandaag Paarse Vrijdag. Scholieren en studenten dragen paarse kleding om zo hun solidariteit te tonen met de LHBTI-gemeenschap. Dit jaar doen er voor het eerst ook heel veel basisscholen mee.

Vera Jajcevic is juf op de openbare basisschool De Takkebosse in Numansdorp en maakt zelf ook onderdeel uit van de LHTBI-gemeenschap: "We willen als leerkracht laten zien dat iedereen er mag zijn, ongeacht wie je bent en op wie je verliefd wordt. Je mag er zijn. Dat is onze boodschap en dat is ook te zien op onze school", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

In gesprek met de kinderen

Nu de basisscholen voor het eerst ook meedoen, krijgt juf Vera wel eens de vraag of zulke jonge kinderen daar überhaupt wel al mee bezig zijn: "Je hebt al vaak dat er van kleins af aan stereotyperingen zijn. Denk maar aan de kleur roze, die is voor meisjes. En de kleur blauw is voor jongens. Als je een jongen bent, is het eigenlijk gek als je de kleur roze mooi vindt of als je iets roze draagt. Terwijl er daarvoor helemaal geen richtlijnen zijn en er nergens staat vastgelegd dat die kleuren voor jongens of meisjes zijn."

Dan kan de juf of meester een grote rol spelen: "Zo gaan wij in gesprek met onze leerlingen en daar komen ook heel mooie antwoorden uit. Ik had het er gisteren nog over en vroeg in de klas wie de kleur roze mooi vond. Een paar jongens staken hun vinger in de lucht. Na afloop zei een leerling tegen mij: "Ja maar juf, als wij zelf iets heel erg leuk vinden, dan zijn wij toch degene die mogen beslissen hoe we eruit zien en wat we aandoen. Dat raakt je heel erg, want dat willen we bereiken."

Iedereen was accepterend

Ook voor de 11-jarige Ivan uit Enschede is Paarse Vrijdag een belangrijke dag. Hij is namelijk transgender en is dus in het verkeerde lichaam geboren: "Ik vind het belangrijk om te laten zien dat je iedereen accepteert voor wie ze zijn. Ik vond het in het begin zelf best apart, want ik wist niet wat het allemaal inhield. Ik voelde me op een dag niet echt meer een meisje. Toen ging ik een beetje zoeken wie ik dan was en toen kwam ik op transgender uit. Ik was toen negen."

Ivan kon gelukkig op veel acceptatie rekenen in zijn omgeving: "Toen ik het zeker wist, heb ik het aan mijn moeder verteld. Daarna aan mijn broers en vader. Mijn ouders hadden het wel verwacht want het was wel al duidelijk, maar ze waren heel erg positief en accepterend."

Ook op school waren de reacties goed: "Vorig jaar had ik mijn spreekbeurt over pride in het algemeen. Daarna heb ik nog een extra spreekbeurt gedaan over mezelf. Ik ging gewoon zeggen: "dit is er, zo wil ik aangesproken worden en dit is mijn nieuwe naam". Op school was iedereen heel erg accepterend en dat had ik eigenlijk wel verwacht. Ik deed mijn haar eraf, ging me kleden als een jongen en dat was gewoon hoe het ging."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie