appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Corona eist zijn tol: 'De overheid heeft te weinig geïnvesteerd in een sociaal draagvlak'

ANP
zaterdag 5 december 2020 | WNL | Floortje van Gameren

Het aantal psychische klachten neemt toe nu de beperkingen door het coronavirus maar blijven duren. Psychologen en psychiaters merken dat ze het drukker krijgen, maar er is geen reden voor zorgen zei Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) eerder in het AD. De stress van alledag is weggevallen. Wat daarvoor in de plaats is gekomen, is het sociale isolement. "Het thuiswerken en het niet kunnen afspreken met vrienden eist nu gewoon zijn tol", zegt Esther van Fenema, psychiater en lijsttrekker van NLBeter, in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

WNL op Zaterdag over psychische klachten

Volgens de psychiater kan je mentaal ziek worden van het virus. "Door corona zijn mensen eenzaam geworden, is het toekomstperspectief weggevallen en sommigen zijn zelfs hun baan kwijt. Mensen die dus kwetsbaar zijn voor depressieve klachten, hebben daar nu sneller last van."

Levenslange gevolgen voor jongeren

Van Fenema vreest vooral voor jongeren. "Jongeren moeten nu de basis leggen om verbindingen aan te durven gaan met anderen. Dat gaat nu niet, ze zitten hele dagen achter een steriel schermpje en er wordt hen verteld dat elkaar opzoeken gevaarlijk is. Dit heeft levenslange gevolgen." De psychiater roept dan ook op om creatief te zijn en echt contact te blijven zoeken. "Probeer elkaar te bereiken binnen wat kan en mag."

Weinig geïnvesteerd in sociaal draagvlak

De psychiater heeft naast zorgen ook kritiek op de overheid. "Jaap van Dissel heeft aan het begin van de crisis gezegd dat niet het virus, maar het gedrag van mensen gevaarlijk is. Waarom is er dan niet meer geïnvesteerd in het creëren van een sociaal draagvlak voor de maatregelen? Niemand snapt er meer iets van en dat is te begrijpen."

Als voorbeeld verwijst Van Fenema naar de Duitse overheid die door middel van filmpjes, flyers en brochures de bevolking constant heeft ingelicht over de maatregelen en waarom deze moeten worden genomen. "Je hebt gewoon een grote kans dat mensen nu gaan rellen, want niemand begrijpt het nog", aldus de psychiater.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1