appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Imam Yassin Elforkani stopt bij de Blauwe Moskee in Amsterdam: 'De bedreigingen werden te extreem'

ANP
vrijdag 4 december 2020 | NOS | Redactie

Imam Yassin Elforkani stopt bij de progressieve Blauwe Moskee in Amsterdam. Hij predikte als eerste imam in het Nederlands, gaf vrouwen een grotere rol in zijn moskee en durfde openlijk kritisch te zijn over terrorisme. Hij kreeg daarvoor echter veel bedreigingen, juist omdat hij zo progressief was.

Elforkani is trots op de Blauwe Moskee

De bedreigingen werden Elforkani teveel, naast het feit dat hij het tijd vindt om het stokje over te dragen aan iemand anders. Eerder maakte Elforkani al bekend dat hij zou stoppen met zijn vrijdagmiddagpreek, hij kreeg namelijk bedreigingen op zijn adres nadat hij had gepleit voor wetgeving tegen godslastering. "Het is verschrikkelijk om zoiets mee te maken. Daar ga ik niet stoer over doen."

"Maar de bedreigingen zijn niet de belangrijkste reden om te stoppen. Ik wil namelijk mijn rol als verbinder ergens anders voortzetten. Ik hoop vooral dat iemand mijn rol als verbinder over wil nemen. Ik ben er dan ook trots op dat ik dat heb bereikt. We hebben een mooie moskee opgebouwd die staat voor openheid", vertelt de aftredend imam in Nieuws en Co.

Trots overheerst bij Elforkani

De aftredende imam is vooral trots op de Blauwe Moskee, die binnen de moslimgemeenschap landelijke bekendheid heeft verworven. Het is een moskee waar veel jongeren komen en die zich niet schuwt voor het maatschappelijk debat. "Het is een moskee die vragen durft te stellen en verder kijkt dan het antwoord en we kijken daarnaast ook niet weg als het gaat om problemen en uitdagingen. Daar kijk ik met trots op terug."

Een vraagstuk waar Elforkani veel over heeft nagedacht is het oproepen tot de bescherming van Geert Wilders. "In het publieke debat staan we tegenover elkaar, maar wanneer er een grens bereikt wordt moeten we naast elkaar staan. Het gaat uiteindelijk om het gesprek. Dat is ook wat ik wil achterlaten en meegeven."

De opvolger van Elforkani zal een vrouw worden. Dat is iets waar hij dan ook trots op is. "Ik hoop vooral dat zij ook daar zal staan als verbinder. Ik ben daarnaast ook trots dat we een moskee gaan krijgen waar een vrouw de baas is. Ik zou vooral haar als tip willen mee te geven om iedereen te motiveren om de verbinder te zijn."

Elforkani is trots op de Blauwe Moskee

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1