appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

In 120 gemeenten was een vrouw nog nooit burgemeester

ANP
donderdag 3 december 2020 | NOS | Redactie

In 120 van de huidige 355 gemeenten is nog nooit een vrouwelijke burgemeester benoemd. Dat geldt onder meer voor vijf van de tien grootste steden van Nederland: Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Tilburg en Breda.

"Het zijn dus niet alleen maar gemeenten in de Bible Belt," vertelt onderzoeker Henk Bouwmans in het NOS Radio 1 Journaal. "In sommige kleinere gemeenten zie je dat het vinden van een vrouw voor de politiek ook niet een doel is." Bouwmans deed het onderzoek met Kennisplatform De Collegetafel voor het vakblad Binnenlands Bestuur.

Vier gemeenten van de 120 hadden ook nooit een vrouwelijke wethouder. Dat zijn Druten in Gelderland, Staphorst in Overijssel en de Brabantse gemeenten Woensdrecht en Mill en Sint Hubert. "Dat is wel bijzonder, anno 2020, dat dat nog steeds niet voor elkaar is gekomen." Op dit moment zijn er 103 gemeenten met uitsluitend mannelijke wethouders.

Ook de SGP heeft inmiddels een vrouwelijke wethouder. "Maar binnen de gelederen was dat wel een heikel punt. Binnen die partij vinden ze nog steeds dat het politieke ambt geen vak voor vrouwen is."

Inhaalslag

Het aandeel vrouwelijke burgemeesters is wel gestegen in de loop van de jaren. Inmiddels zijn het er 85, zo'n 24 procent van het totaal. Maar die toename verloopt traag. Vrouwelijke wethouders komen er wel steeds vaker. "In een groot aantal gemeenten is een vrouwelijke wethouder meer vanzelfsprekend geworden."

Toch gaat het nog niet heel snel. "In dit tempo gaat het nog enkele tientallen jaren duren." Daarom pleit Bouwmans voor meer vrouwen op kieslijsten. "Voor elke partij in elke gemeente moet het mogelijk zijn om geschikte vrouwelijke kandidaten te vinden."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1