appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Acteur Elliot Page verder als trans man: 'Fijn dat hij zichzelf kan zijn'

EPA
woensdag 2 december 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Hij werd bekend van rollen in onder meer Juno, X-Men en Inception: Elliot Page. Daarmee is een groot acteur naar buiten gekomen als transman, want Page werd geboren als vrouw. Acteur en regisseur Flip Zonne Zuijderland is ook transman en is blij met het nieuws: ‘Goed dat iemand met zo’n groot bereik z’n bek opentrekt’, zegt hij in Stax&Toine

Flip Zonne Zuijderveld over Elliot Page

Flip noemt het een fijne toevoeging aan de trans-community. “Ik denk dat er op dit moment weinig voorbeelden zijn als het gaat om transmannen in de mainstream media. Al helemaal met zo’n achterban (3,8 miljoen volgers, red.). Dus het is heel goed voor meer representatie en aandacht.” 

Filmwereld

Zelf maakte Flip het nodige mee in de entertainmentwereld waarin hij actief is. Als transman werd een rol geweigerd, toen bleek dat hij niet als man is geboren. Flip hoopt daarom op verandering: “Ik hoop zelf heel erg dat Elliot Page met zijn skills een podium gaat krijgen om rollen te spelen van cis-mannen. Ik kom er nu goed mee weg omdat ik eruitziet als man... Maar als mensen horen dat ik transman ben, word ik alsnog afgewezen.” 

In het dagelijks leven heeft Flip weinig last van discriminatie of intimidatie. “Dat komt denk ik omdat ik ben wat verder in mijn transitie. Ik woon gelukkig in Nederland, want in Amerika gaat het er minder vrolijk aan toe. Maar ook hier is het nog steeds niet ideaal. Het levert veel ongemakkelijke vragen en onwetendheid bij mensen op.” 

Lange weg

Het punt waarop Flip nu is, kwam niet vanzelf. “Mijn coming out is geleidelijk gegaan. Ik had een soort tussenstap nodig, waarbij ik tegen mensen zei: ‘Ik ben in ieder geval niet vrouw, ik zit er geloof ik tussenin’. Toen vond ik het leuker als ik ‘hij’ genoemd werd. Er begon iets te dagen. Vanaf dat moment wil ik gewoon ‘hij’ genoemd worden.” 

Daarin ontbrak een rolmodel. Er zijn weinig transmannen die grote bekendheid genieten, ziet Flip. “Ik hoop dat Elliot een voorbeeld mag worden. Verder zoek ik mensen in mijn omgeving die in dezelfde fase zitten als ikzelf.” 

Hoopvol

Met de coming out van Page is er weer een stapje gezet, ziet Flip. “Ik ben hoopvol over de toekomst. Er is voor mijn gevoel steeds meer aandacht voor het onderwerp, meer mensen spreken zich uit. Er is een lange weg te gaan, maar de start is gemaakt.”

Terugluisteren?

Flip Zonne Zuijderveld over Elliot Page

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1