Binnenland
KRO-NCRV

Ziekenhuizen voor structurele loonsverhoging zorgpersoneel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuizen voor structurele loonsverhoging zorgpersoneel

Ad Melkert, boegbeeld van de ziekenhuizen als werkgevers, schaart zich achter de door de vakbonden al langer geuite wens: een structurele loonsverhoging voor het zorgpersoneel. Dat vertelt Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen bij 1Op1.

Gisteravond zat Melkert tot laat in de avond om tafel met de vakbonden uit de zorg. Het was op verzoek van de bonden, met als doel om een gezamenlijke boodschap aan het kabinet af te geven. Dat is in grote lijnen gelukt, want ook Melkert stelt dat als een “paal boven water staat” dat er voor volgend jaar onvoldoende geld wordt uitgetrokken voor de zorg. "Voor het personeel en voor de bekostiging van de in te halen zorg."

Morgen verdedigt verantwoordelijk minister Tamara van Ark de betreffende begroting in de Tweede Kamer. Een Kamer die onlangs nog bij een per ongeluk ontstane nipte meerderheid instemde met een voorstel voor een structurele loonsverhoging. Welke het kabinet vooralsnog naast zich neerlegt. Maar Melkert heeft namens de werkgevers meer begrip voor de loonsverhoging: “Je kan je natuurlijk moeilijk voorstellen dat zorgmedewerkers op wie zo’n zwaar beroep wordt gedaan zeggen ‘laten we maar even niks erbij krijgen.’

“Dat moet”, vervolgt de voorman van de ziekenhuizen. “Wel op zo’n wijze dat het ook echt de aantrekkelijkheid van het beroep vergroot. Dat is niet alleen loon, maar ook het verlagen van onder andere de werkdruk. De bottom line is dat zoveel mogelijk jonge mensen kiezen voor een beroep in de zorgsector. En dat we het personeelstekort dat nu leidt tot een toenemend ziekteverzuim kunnen omkeren. Daar zijn betere arbeidsvoorwaarden voor nodig.”

Miljard euro extra nodig voor ziekenhuiszorg

Een ander heet hangijzer in de begroting, is de betaalbaarheid van de nog in te halen reguliere zorg. Behandelingen die vanwege corona tijdens de eerste en tweede golf zijn (en nog steeds worden) uitgesteld. “We worden geconfronteerd met de enorme opgave om wachttijden niet verder op te laten lopen. Er moet ruimte zijn om uitgestelde ingrepen te kunnen doen.” Melkert spreekt daarbij van een “enorm aantal” behandelingen dat nog wacht.

Voor zowel de loonsverhoging als de kosten voor de in te halen zorg geldt dat de ziekenhuizen daar volgens Melkert geen budget voor hebben. “Ziekenhuizen hebben de grootst mogelijke moeite om het hoofd boven water te houden. We hebben grote zorgen dat er geen ziekenhuizen in rode cijfers komen.”

Het afgelopen jaar sprongen de zorgverzekeraars bij, maar die garantie ligt er voor 2021 nog niet. Wat Melkert betreft moet de minister daarom nu bijspringen. “Soms vind ik het wel eens raar dat je ziet dat in heel veel andere sectoren er ruimhartige tegemoetkomingen zijn, terwijl wij ons het vuur uit de sloffen lopen om meer financiële ruimte krijgen.” Hij pleit onder meer om het principe dat er jaarlijks geen extra geld naar de zorg mag gaan (vastgelegd in het zogeheten Hoofdlijnenakkoord, mede ondertekend door zijn vereniging) tijdelijk los te laten. En daarmee de weg vrij te maken voor extra investeringen van in totaal zo'n miljard euro.

Zorgbonus vóór kerst

Maandag bleek uit de najaarsnota van minister Hoekstra van Financiën dat er geld is uitgetrokken voor de zorgbonus van 1.000 euro netto voor zorgpersoneel. Eerder vertelde Melkert in dit programma dat Hoekstra dwarslag bij het uitkeren van de bonussen. “Denk dat hij eindelijk de realiteit onder ogen heeft gezien. Dat ook bij hem een lampje is gaan branden: dat het alleen maar redelijk is, dat dit bij iedereen die een steentje bij heeft gedragen terechtkomt.” Het is aan ziekenhuizen zelf om te bepalen wanneer zij de bonus uitkeren. Maar wat Melkert betreft keren alle ziekenhuizen de bonus nog voor de kerst uit. “Voor een extra kaarsje bij de kerst.”

Niet -vaccineren niet zonder consequenties

Ondertussen komt het corona-vaccin steeds dichterbij. Melkert doet een 'dringend verzoek' aan het zorgpersoneel in ziekenhuizen om zich te laten vaccineren. "Denk niet dat als je je niet laat vaccineren, dat geen consequenties heeft voor waar je kan werken." Het is primair aan de ziekenhuizen om hiermee om te gaan. Maar Melkert uit wel alvast zijn begrip voor de discussie in ziekenhuizen waarbij wordt voorgesteld om niet-gevaccineerd personeel te weren van bijvoorbeeld intensive care afdelingen.

Ziekenhuizen ook voor loonsverhoging zorgpersoneel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie