appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het water staat de horeca aan de lippen, faillissementen dreigen

ANP
maandag 30 november 2020 | NOS | Redactie

De horeca is nog steeds gesloten en het wordt steeds zwaarder voor veel ondernemers. Nu kondigden de horecaondernemers afgelopen vrijdag al aan op 12 januari open te gaan, mits financiële compensatie uitblijft. De hoop was gevestigd op het gesprek dat voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, Rober Willemsen, vandaag had met minister van Financiën Wopke Hoekstra.

In eerste instantie zou de sluiting van de horeca slechts vier weken duren, inmiddels duurt de sluiting al zes weken. "Voor een groot deel van onze collega’s betekent het dat zij al acht maanden zijn gesloten. Dat is een ontzettend harde zaak.", vertelt Willemsen in Nieuws en Co. Daarom ging Willemsen met Hoekstra vandaag in gesprek. In de hoop dat er toezeggingen kwamen vanuit de overheid.

Die kwamen echter niet, maar de horeca had eigenlijk ook geen toezeggingen verwacht. "We hebben geen enkele toezegging gekregen, maar we hadden ook niet gedacht dat die vandaag in dit gesprek zouden komen. Zeker gezien het gesprek met één minister was. We vonden het vandaag vooral belangrijk om juist met deze minister te zitten omdat hij het maatwerk tegen lijkt te houden."

Houden horecaondernemers de sluiting vol?

Generieke overbruggingsmaatregelen zijn niet genoeg

Op dit moment gelden vooral generieke overbruggingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld de NOW-regeling. Willemsen pleit echter voor maatwerk, in het speciaal voor de horeca. Veel zaken hebben het namelijk moeilijk. "Voor onze branche betekenen de huidige maatregelen dat we honderd procent gesloten zijn. De huidige generieke pakketten schieten wat ons betreft tekort. Dat hebben we vandaag geprobeerd goed voor te leggen."

Het leverde volgens Willemsen bij Hoekstra de nodige schrik op, terwijl de horeca al maanden cijfers doorstuurt naar het ministerie van Financiën. Het water staat de ondernemers aan de lippen. Mogelijk komt er volgende week dinsdag, bij een nieuwe persconferentie, meer duidelijkheid voor de horecaondernemers. Maar dat is wat Willemsen betreft te laat.

"We hopen deze week nog meer duidelijkheid moeten krijgen. Je merkt namelijk de frustratie in onze branche. Het verzet wordt groter en het aantal horecabedrijven dat zich aansluit bij zo'n opening groeit. De enige mogelijkheid om die opening tegen te houden is om te komen met adequate steun voor onze branche."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1