Binnenland
AVROTROS

Steeds meer gemeenten kampen met vuurwerkoverlast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer gemeenten kampen met vuurwerkoverlast

Sinds het landelijk vuurwerkverbod kampen steeds meer gemeenten met vuurwerkoverlast. Zo was het een onrustige nacht in Arnhem, hielden baldadige jongeren huis op Urk en ook in Roosendaal was het de hele week raak. Daar werden vannacht ondanks een strenge aanpak opnieuw brandjes gesticht en mortieren afgevuurd.

Het is niet zo gek dat jongeren in opstand komen, zegt Sjors van Reeuwijk, jongerenwerker bij Rnewt, “De regels houden niet altijd rekening met de situatie van jongeren. School valt uit terwijl school heeft een hele belangrijke rol heeft. Niet alleen qua lesstof, maar ook de verbinding met andere jongeren. Zo wordt er elke keer een stoelpoot onder hun fundering weggezaagd.”

Niet normaal

Verslaggever Roos Oosterbaan trok naar Roosendaal om te kijken wat voor impact de vuurwerkoverlast heeft op buurtbewoners. “Het is verschrikkelijk, ik heb er gewoon van gehuild gister. Die angst; je kan niet met je hondjes naar buiten, ik kan nergens naartoe, durf niet meer te gaan sporten. Door een paar snotneuzen. En de ouders staan er gewoon bij te kijken. De politie doet z’n best, maar ze hebben geen respect voor de politie”, zegt een van de bewoonsters.

"De buren zijn al vertrokken naar de kinderen. Als het niet goed gaat, dan ga ik vanavond ook weg. Ze gooien gewoon de ruiten in. Ik heb er vannacht niet van geslapen." Een ander vertelt: “Je hoort keiharde knallen, mensen rennen voorbij, sirenes, zoeklicht. Het is een onveilig gevoel. Ik zag vanmorgen een hele gasketel staan. Het lijkt wel een oorlogsgebied. En allemaal kinderen van 12 of 13 jaar."

Avondklok

Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, staat niet te kijken van de onrust: “Hier kon je op wachten. Ik snap heel goed dat het vuurwerkverbod is geïntroduceerd, om besmettingen met het coronavirus te voorkomen. Maar er gaat nog een tweede virus in ons land rond en dat is het virus van stress, onzekerheid, angst, frustratie en verveling. Als je wel maatregelen op het eerste neemt zonder ook met het tweede rekening te houden, dan heb je kans dat je de bietenbrug op gaat. Als je alleen zegt wat niet mag kan je op je vingers natellen dat een klein groepje precies het tegenovergestelde gaat doen.”

Een avondklok ziet hij dan ook geen heil in: “Ik denk dat het voor de hardste kern een extra dimensie aan het spel geeft. Hoe zorgen we tijdens de avondklok dat we uit de klauwen van politie blijven? En als je vuurwerk verbiedt, heb je ook kans dat de politie het nieuwe vuurwerk wordt. Dat is hartstikke spannend!”

Landelijk probleem

Eysink Smeets bestudeert al 40 jaar jaarwisselingen en vindt het jammer dat we inmiddels veel inzicht hebben op wat werkt en wat niet om ongeregeldheden te voorkomen, maar dat daar niet naar gekeken wordt: “We weten dat je met een preventieve weg veel van deze ellende weg haalt. Dat betekent dat je voordat je zo’n verbod introduceert al nagedacht moet hebben hoe gaan we zorgen dat het niet uit de klauwen loopt. Dat is niet gebeurd.”

Hij is dan ook bang dat dit een groot landelijk probleem gaat worden: “Je moet er rekening mee houden dat het viraal gaat. We zijn erg laat, je kan heel weinig meer doen vrees ik. Repressief optreden, met ME bijvoorbeeld, daarvan zegt onze onderbuik dat het verstandig is, maar dat is voor jongeren olie op het vuur.”

Stoomafblaasventiel

Bij het bestrijden van corona staat er veel in het teken van wat niet mag, en dat is niet goed, vindt hij: “Willen we dit lang volhouden hebben we lichtpuntjes nodig, perspectief en een stoomafblaasventiel. Als we dat niet kunnen doen met vuurwerk, steek dan een deel van het geld voor het afkopen van de vuurwerkhandelaren, in verbindende vermakelijke activiteiten voor de jaarwisseling. Er zitten veel artiesten werkloos op de bank, betrek die erbij en bouw een positieve sfeer om die jaarwisseling die nu zo raar is door te komen. Niet zeggen wat er niet kan, maar bouwen aan wat er wel kan. Als Mark Rutte nou eens John de Mol belt!”

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie