appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Menstruatie-armoede in Nederland: 'Het is iets van ons allemaal, laten we het gewoon oplossen'

Pixabay
woensdag 25 november 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het Schotse parlement heeft unaniem ingestemd met een wet die maandverband en tampons gratis maakt. Daarmee is Schotland het eerste land ter wereld dat deze stap zet. Maar hoe zit dat in Nederland? Politicus Lillianne Ploumen, heeft het probleem 'menstruatie-armoede' in Nederland al eerder aangekaart en schuift aan in De Nieuws BV. 

Ongesteldheidsarmoede in Nederland

Ploumen zegt het volgende over het besluit van Schotland: "Ik vind het een heel erg goed idee, omdat er in Schotland, net als in Nederland, te veel meisjes en vrouwen zijn die geen geld hebben om maandverband of tampons te kopen. Dat betekent voor meisjes dat ze niet naar school of naar buiten durven. Het is dus heel goed dat Schotland deze stap neemt."

Armoede 

Plan Nederland en De Bovengrondse hebben onderzoek gedaan naar menstruatie-armoede. Ploumen zegt hierover het volgende: "Uit dat onderzoek bleek dat bijna 1 op de 10 meisjes geen geld heeft om maandverband en tampons te kopen. Dat gaat vaak om gezinnen waar in armoede wordt geleefd. Je geeft toch een paar tientjes per maand uit aan tampons en maandverband en als je maar 50 of 100 euro per week hebt om van te leven is dat een enorm bedrag."

Ploumen: "Ik zet liever de grote stap voor iedereen, maar laten we beginnen met de mensen die het niet kunnen betalen. Hang automaten op in bibliotheken, scholen en apotheken waar meisjes en vrouwen die het nodig hebben dat op kunnen halen." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haalbaar 

Ploumen: "Het is in Nederland haalbaar, maar het kabinet wil er niet aan. Ze zeggen: gemeenten hebben genoeg mogelijkheden om vrouwen en meisjes te helpen, maar gemeenten hebben blijkbaar niet die middelen. Dus kom met een nationaal plan: hang automaten op. Dat betekent heel veel voor meisjes en vrouwen die weinig geld hebben."

Ploumen hoopt op bredere steun in de Tweede Kamer: "Ik ga vragen aan het kabinet stellen en als het kabinet niet met goede voorstellen komt dien ik een motie in. Het is namelijk iets van ons allemaal, laten we het gewoon oplossen." 

Taboe

Ploumen vind dat er meer gepraat moet worden over dit onderwerp: "Het taboe moet doorbroken worden. Laten we dit nu doen voor vrouwen en meisjes. Schots voorbeeld doet goed volgen hoop ik."

Ongesteldheidsarmoede in Nederland

 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1