Binnenland
AVROTROS

5 vragen over de nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de nieuwe behandeling voor alvleesklierkanker

Op de Wereld Alvleesklierkanker Dag zijn de eerste veelbelovende onderzoeksresultaten bekendgemaakt van een nieuwe behandeling voor deze agressieve kankersoort. Casper van Eijck, is niet alleen clubarts van Feyenoord, maar vooral hoogleraar chirurgie en dé initiatiefnemer van het onderzoek naar deze nieuwe behandeling van alvleesklierkanker. Hij beantwoordt vandaag de 5 vragen over deze nieuwe behandeling in Stax&Toine. Het ziet er veelbelovend uit, maar er is nog een lange weg te gaan.

1. Alvleesklierkanker is één van de dodelijkste vormen van kanker. Hoe komt dat?

"Dat komt omdat de tumorcellen in alvleesklierkanker over het algemeen heel ongevoelig zijn voor chemotherapie en bestraling. En daarbij komt ook dat een tumor uit heel veel verschillende soorten kankercellen bestaat, waardoor het heel vaak is dat je een klein deel wegkrijgt, maar dat het overgrote deel niet reageert op de behandeling."

2. Ieder jaar komen er tussen de 3000 en 3500 nieuwe gevallen van alvleesklierkanker bij in Nederland. Is er iets te zeggen over welke mensen het meest risico lopen op deze vorm van kanker?

"Dat is een moeilijke vraag. We weten dat als je veel drinkt en rookt, je een verhoogde kans hebt op alvleesklierkanker en andere vormen van kanker. Maar bij het merendeel van de patiënten is het gewoon pech.

3. Je hebt nu, met succes, zogenaamde 'dendritische celtherapie' toegepast op een aantal patiënten. Wat is dat voor therapie?

"Het is een ingewikkelde therapie waarbij we gebruik maken van specifieke immuuncellen buiten het lichaam. En die worden geactiveerd met eiwitten die ook op de tumorcellen aanwezig zijn. Die immuuncellen worden teruggebracht in het lichaam en daardoor kunnen tumorcellen opgeruimd worden door het immuunsysteem.

4. De resultaten zijn veelbelovend. Kun je verklaren waarom het werkt?

"Het werkt met name, denken wij, omdat die dendritische cellen buiten het lichaam goed geactiveerd zijn met een samenstellingen van allerlei specifieke eiwitten. En die eiwitten komen ook voor de tumorcellen. Wat ze in het bloed zien is dat er inderdaad een specifieke immuunreactie optreedt tegen de kwaadaardige cellen."

5. Wanneer verwacht je dat iedere patiënt ermee behandeld kan worden?

"Op dit moment is er een kleine groep patiënten behandeld, die geopereerd was. De volgende stap in het onderzoek is deze celtherapie toe te passen op grotere groep patiënten die niet geopereerd is. Als dat ook succesvol is, dan is er een nieuwe behandelmethode. Dan hopen we dat met 3 of 4 jaar kunnen gaan toepassen."

5 vragen: over nieuwe behandeling alvleesklierkanker

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie