appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Tijd om het 'voltijdprinsje' aan te pakken, niet het 'deeltijdprinsesje'

ANP
dinsdag 17 november 2020 | KRO-NCRV | Tessa Beijer

Onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou vertelt in het Mediaforum van Spraakmakers over een zucht van verlichting die ze slaakte bij het lezen van een column in de Volkskrant over de ongelijke positie van mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Het is volgens haar tijd om het over de 'voltijdprinsjes' te hebben, in tegenstelling tot de 'deeltijdprinsesjes' of de 'luie vrouw'.

Het Mediaforum met Zoë Papaikonomou en Joost Oranje

Ook het nieuwe NPO-3 programma Waarom werken vrouwen niet? gaat over het thema deeltijdwerken en vrouwenemancipatie. "Ik heb met interesse gekeken naar het programma. Maar alleen die titel al, dan vraag ik me af: waarom draaien we het niet om? In die serie gaat ook de andere kant onderzocht worden", geeft Zoë Papaikonomou toe, "maar we hebben het continu over dat vrouwen zich moeten emanciperen. Maar het gesprék moet leidend worden, dat die man mee gaat." 

Vrouwen betere opvoeders? 

Papaikonomou ergert zich aan de beeldvorming. "Columnisten die zichzelf een expert op dit gebied noemen en dan overal hun verhaal mogen vertellen over hoe lui Nederlandse vrouwen zijn. Als we in een samenleving leven waarin dat systematisch tot stand is gekomen, kun je dat niet zo zeggen. En kun je niet alleen de vrouwen gaan bevragen." 

De onderzoeksjournalist vervolgt: "Het is niet voor niks dat 73 procent van de vrouwen deeltijd werkt. 74 procent van de mannen werkt voltijd. Dat heeft ook met ons systeem te maken, hoe de toeslagen geregeld zijn in dit land, de kinderopvang. Maar ook hoe we al heel lang toch steeds maar blijven zeggen dat vrouwen beter opvoeders zijn. Draai het wat vaker om", besluit ze haar pleidooi.

Mannen moeten deeltijd kunnen werken

Ook Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur reageert. "Er zit wel iets in", antwoordt hij desgevraagd. "Het is ook wel weer genuanceerd, want ik zie ook ontwikkelingen ten goede. Misschien wel te langzaam. Maar je ziet aan de CBS-cijfers een verandering, ook in de denkpatronen. Ik vind wel dat alle mogelijkheden er moeten zijn van beide kanten. Vrouwen moeten voltijd kunnen werken en dat geldt ook voor mannen, die moeten ook minder uren kunnen werken in bepaalde beroepen."

Presentator Ghislaine Plag ziet naar eigen zeggen een 'lichtpuntje'. "Wij waren met onze dochter een boek aan het lezen en we moesten onze ogen dichtdoen en een top-wetenschapper voor ons zien. Zij zag een vrouw voor zich en ik zag een man voor me. Ik dacht: kijk, het gaat de goede kant op."

Het Mediaforum met Zoë Papaikonomou en Joost Oranje

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1