appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Amerikaanse verkiezingen in Nederland: meerderheid verwacht dat Trump wint

EPA
dinsdag 3 november 2020 | AVROTROS | Radio EenVandaag

Een meerderheid denkt dat Donald Trump opnieuw wordt verkozen als president van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van het EenVandaag Opiniepanel. "Ze vinden het een bizarre race tussen twee heel wonderlijke kandidaten", vertelt opiniepeiler Gijs Rademaker in EenVandaag. 41 procent verwacht dat Trump wint, 34 procent denkt Biden president wordt en 26 procent weet het niet.

Biden ligt in het onderzoek duidelijk beter dan huidige president Donald Trump, maar lijkt niet de gedroomde kandidaat. "Alles beter dan Trump", is een veelgehoorde toelichting op de keuze voor Biden. En een ander over de Democraat: "Joe Biden is ook niet geschikt, maar blijkbaar is er behalve deze hoogbejaarde niemand die deze taak kan doen."

PVV en Forum voor Democratie

Trump krijgt vooral de voorkeur van huidige PVV- en FVD-aanhangers. Zij zien dat de Amerikaanse economie onder de president is gegroeid en dat hij de belangen van Amerikanen voorop zet.

Biden wordt door ondervraagden omschreven als 'rustig', 'sociaal' en 'ervaren', maar ook woorden als 'saai', 'oud' en 'seniel' komen veel voor. Als mensen Trump moeten omschrijven, is de lading vrijwel alleen maar negatief. Hij is volgens mensen een 'leugenaar', een 'narcist', 'onbetrouwbaar' en 'gevaarlijk'. Alle uitslagen van het onderzoek, lees je hier.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1