Binnenland
NOS

Ruben L. Oppenheimer: Kabinet moet steun uitspreken voor recht vrijheid van meningsuiting

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruben L. Oppenheimer: Kabinet moet steun uitspreken voor recht vrijheid van meningsuiting

De Turkse president Erdogan doet aangifte tegen Geert Wilders, omdat Wilders een spotprent over Erdogan deelde. Ook cartoonist Ruben L. Oppenheimer heeft ervaring met aangiftes vanuit Ankara. "Sinds 2016 heb ik vier Turkse rechterlijke uitspraken aan mijn broek hangen," vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

Toch houdt het de cartoonist niet tegen om meer spotprenten te maken. "Maar als ik ooit op het onzalige idee zou komen om op vakantie te gaan naar Turkije, dan zou het een ontzettend lange vakantie worden."

Dat betekent niet dat hij helemaal geen nadeel ondervindt van cartoons over de Turkse president. "In Nederland laat een klein deel van de Turkse inwoners zich wel horen als er commentaar wordt geleverd op de man die zij als grote leider zien. Dat begon ooit met scheldkanonnades, maar inmiddels zitten daar ook vaak bedreigingen tussen."

Cartoons en ophef

Dus een tekening over Turkije levert gegarandeerd een nieuwe stroom aan mails en tweets op. "En ik kan niet ontkennen dat ik vast ooit een moment heb gehad waarin ik de keuze heb gemaakt om een cartoon niet te maken over Turkije omdat ik geen zin had in het gedoe en de dag erna, waarin je gegarandeerd bezig bent met alle haatmail te verwijderen."

En als hij de cartoon wel besluit te publiceren, schrikt Oppenheimer ook regelmatig van de felle reacties. "Laat ik een voorbeeld noemen: bij de laatste cartoon die ik maakte vorig jaar meldde iemand zich op internet die schreef dat hij – als hij mij tegen zou komen – mijn keel met plezier zou doorsnijden."

'Openbaar Ministerie doet te weinig'

"Van die persoon was het adres bekend, hij deed het met naam en toenaam. Nu een jaar verder kreeg ik bericht dat mijn aangifte nog niet bij het OM is beland," vertelt de cartoonist. Hij herkent het beeld wat Geert Wilders ook schetst: bij aangifte gebeurt er vrijwel nooit iets.

"Dat is ontzettend kwalijk. Voor dit soort zaken zou de regering zich echt achter mensen moeten scharen. En duidelijk maken dat dit niet kan. Er zijn maar een aantal Kamerleden die zich daar echt hard voor maken, in mijn ervaring." Ook het OM zou volgens de cartoonist vaker actie moeten ondernemen. "Vooral als het zo duidelijk is wie het heeft gedaan."

De diplomatieke route is wat Oppenheimer betreft dan ook niet voldoende. "In Ankara lachen ze erom dat een ambassadeur op het matje wordt geroepen en er met ferme woorden in het Nederlands in een camera wat wordt gezegd. Wat mij betreft zou hier veel harder tegen moeten worden opgetreden. Bijvoorbeeld door zo'n ambassadeur uit te zetten."

Want de steun, die ervaart hij niet genoeg. "Als je dit soort werk doet: of het nou is als satire, als journalist of als docent, dan moet je het gevoel hebben dat een regering pal achter je staat en jou zal steunen als jij opkomt voor het recht op vrijheid van meningsuiting. Dat is nu niet het geval."

OOG Oppenheimer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie