appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Horeca vier weken langer dicht: 'Zonder aanvullende steun is dit een opoffering van de sector'

ANP
woensdag 28 oktober 2020 | NOS | Redactie

De huidige coronamaatregelen blijven tot zeker in december van kracht, zei minister de Jonge gisteravond in het persmoment over de coronapandemie. Voor de horeca betekent dat nog vier weken langer dichtblijven. En daar is Koninklijke Horeca Nederland niet blij mee.

"Natuurlijk hadden we rekening gehouden met extra maatregelen of een vorm van verlenging. Maar niet op deze manier," zegt Dirk Beljaarts, directeur van de Koninklijke Horeca Nederland in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zat ook nog in een bijzin. Dat is weinig respectvol naar alle personen die in de horeca werken of ondernemer zijn. Ook zij zijn namelijk op zoek naar wat hoop."

Volgens de directeur conflicteert het nieuws ook met de gesprekken die de sector voert met het ministerie van Economische Zaken. "Daar overleggen we over hoe we slimmer open kunnen, veiliger. Dat conflicteert nogal met de boodschap die minister de Jonge gister liet horen waar helemaal geen perspectief in zat."

Opoffering sector

Ook is voor veel horeca-ondernemers het spaargeld (bijna) op. "Je moet je voorstellen dat deze mensen eerst drie maanden volledig dicht moesten, dan een tijdje op halve kracht open en nu weer volledig dicht. Vanwege overheidsbesluiten. Dat gaat verder dan ondernemersrisico. Ik hoor nu van ondernemers dat zij misschien hun pensioen in willen zetten om maar te blijven bestaan. Zo erg is het nu."

Daarom pleit Beljaarts voor aanvullende steunpakketten. "Oppositie- en ook coalitiepartijen moeten beseffen dat het huidige steunpakket onvoldoende is. Als ze de sector niet willen opofferen, zullen ze in ieder geval de vaste laten volledig – de volle 100% - moeten vergoeden." Anders voorziet de directeur een nieuwe golf aan faillissementen.  

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1