appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Samen en weer uit elkaar: de impact van samengestelde gezinnen

Roy Heerkens | KRO-NCRV
vrijdag 23 oktober 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het aantal samengestelde gezinnen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Het aantal kinderen, onder de 18 jaar, dat minstens één stiefouder, stiefbroer of -zus had, is in twintig jaar toegenomen met bijna 180.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Spraakmakers ging op zoek naar verhalen van samengestelde gezinnen. 

Verslaggever Roy Heerkens duikt samen met Spraakmakers-communitylid Arjan van Lochem in de wereld samengestelde gezinnen. Van Lochem hoorde in het nieuws over samengestelde gezinnen die vaak na een paar jaar weer uit elkaar vallen. "Mijn vraag is: Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen?"

Het aantal samengestelde gezinnen neemt flink toe. Maar meestal spat de droom om een nieuw gelukkig gezin te vormen binnen vijf jaar uit elkaar. En de coronacrisis helpt daarbij zeker niet. "Het op elkaar zitten, met elkaars kinderen, die niet heen en weer kunnen naar het andere huis. Dat is heel zwaar en lastig."

Samengesteld in coronatijd

Maar liefst tweederde van alle stiefgezinnen gooit de handdoek weer in de ring. Hoe komt dat? En waarom worden stiefmoeders minder goed gewaardeerd dan stiefvaders? "Wie is er voor mij als ik een probleem heb? Vaders kunnen wat meer op de achtergrond zijn, maar ze staan er als je ze nodig hebt. Moeders zijn er altijd, ook als je ze niet nodig hebt."

Er zitten meerdere haken en ogen aan een samengesteld gezin. Naast pedagogische en psychologische problemen, moeten stiefouders ook nog juridische hobbels nemen. "Het is heel veel slikken. Ik heb niet gehouden van zijn ex, dus kan minder van haar hebben."

De juridische hobbels

Het is verstandig voor betrokkenen om vooraf een plan op te stellen. Naast betrokkenen moeten ook professionele hulpverleners zich verdiepen in het stiefgezin. Vaak komt de hulpvraag pas als het nieuwe gezin al gesticht is. "Door de tijd te nemen kan iedereen wennen. Het duurt gemiddeld zeven jaar om aan elkaar te wennen."

Het stiefplan

In het laatste deel gaat het over de deugden van een samengesteld gezin. Want: het kan ook zeker een verrijking zijn voor alle betrokkenen. "Ik zie de liefde groeien tussen mensen die eigenlijk qua bloed niets van elkaar zijn en hoe waardevol dat is."

De mooie kant

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1