Binnenland
KRO-NCRV

Samen en weer uit elkaar: de impact van samengestelde gezinnen

foto: Roy Heerkens | KRO-NCRVfoto: Roy Heerkens | KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Samen en weer uit elkaar: de impact van samengestelde gezinnen

Het aantal samengestelde gezinnen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Het aantal kinderen, onder de 18 jaar, dat minstens één stiefouder, stiefbroer of -zus had, is in twintig jaar toegenomen met bijna 180.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Spraakmakers ging op zoek naar verhalen van samengestelde gezinnen.

Verslaggever Roy Heerkens duikt samen met Spraakmakers-communitylid Arjan van Lochem in de wereld samengestelde gezinnen. Van Lochem hoorde in het nieuws over samengestelde gezinnen die vaak na een paar jaar weer uit elkaar vallen. "Mijn vraag is: Hoe komt dat? En wat kunnen we eraan doen?"

Het aantal samengestelde gezinnen neemt flink toe. Maar meestal spat de droom om een nieuw gelukkig gezin te vormen binnen vijf jaar uit elkaar. En de coronacrisis helpt daarbij zeker niet. "Het op elkaar zitten, met elkaars kinderen, die niet heen en weer kunnen naar het andere huis. Dat is heel zwaar en lastig."

Vragen van Spraakmakers: hoe komt het dat samengestelde gezinnen steeds vaker uit elkaar vallen? - deel 1

Maar liefst tweederde van alle stiefgezinnen gooit de handdoek weer in de ring. Hoe komt dat? En waarom worden stiefmoeders minder goed gewaardeerd dan stiefvaders? "Wie is er voor mij als ik een probleem heb? Vaders kunnen wat meer op de achtergrond zijn, maar ze staan er als je ze nodig hebt. Moeders zijn er altijd, ook als je ze niet nodig hebt."

Er zitten meerdere haken en ogen aan een samengesteld gezin. Naast pedagogische en psychologische problemen, moeten stiefouders ook nog juridische hobbels nemen. "Het is heel veel slikken. Ik heb niet gehouden van zijn ex, dus kan minder van haar hebben."

Vragen van Spraakmakers: hoe komt het dat samengestelde gezinnen steeds vaker uit elkaar vallen? - deel 3

Het is verstandig voor betrokkenen om vooraf een plan op te stellen. Naast betrokkenen moeten ook professionele hulpverleners zich verdiepen in het stiefgezin. Vaak komt de hulpvraag pas als het nieuwe gezin al gesticht is. "Door de tijd te nemen kan iedereen wennen. Het duurt gemiddeld zeven jaar om aan elkaar te wennen."

Vragen van Spraakmakers: hoe komt het dat samengestelde gezinnen steeds vaker uit elkaar vallen? - deel 4

In het laatste deel gaat het over de deugden van een samengesteld gezin. Want: het kan ook zeker een verrijking zijn voor alle betrokkenen. "Ik zie de liefde groeien tussen mensen die eigenlijk qua bloed niets van elkaar zijn en hoe waardevol dat is."

Vragen van Spraakmakers: hoe komt het dat samengestelde gezinnen steeds vaker uit elkaar vallen? - deel 5

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie