Binnenland
NOS

Ruim 22.000 gevallen van verzekeringsfraude ontdekt vorig jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruim 22.000 gevallen van verzekeringsfraude ontdekt vorig jaar

Verzekeraars ontdekken steeds meer gevallen van fraude. In 2019 waren het er ruim 22.000, tegen bijna 13.000 in 2018. Door de ontdekking van de fraude spaarden verzekeraars 96 miljoen euro uit die anders aan de fraudeurs zou zijn uitbetaald, meldt het Verbond van Verzekeraars.

De meeste mensen die frauderen, doen dat door opzettelijk informatie te verzwijgen bij het aanvragen van een verzekering of door te liegen. Het was voor het vijfde jaar op rij dat verzekeraars meer verzekeringsfraude ontdekten.

"Zo zat er bijvoorbeeld een geval tussen van een vrouw die zei dat haar tas gestolen was op vakantie, maar bij het nazoeken bleek op social media een foto te staan van de aankomst op Schiphol: met de tas," zegt de directeur van het Verbond, Richard Weurding, in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat maakt het wel makkelijk om te constateren dat de claim niet klopt."

Samenwerken

De groei van bewezen fraude komt volgens de verzekeraars doordat ze beter met elkaar samenwerken en gegevens uitwisselen. Daarnaast gebruiken verzekeraars systemen die opvallende gegevens signaleren. Aan de hand van die signalen kunnen fraudeonderzoekers een nader onderzoek beginnen.

De meeste fraude gebeurt met motorrijtuigenverzekeringen, gevolgd door de inboedel-/opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

"De prijzen voor verzekeringen liggen in Nederland vrij hoog, en hoe meer er gefraudeerd wordt, hoe meer dat doorberekend wordt. Dus het is ook voor andere verzekerden belangrijk dat fraude wordt opgespoord," legt de directeur uit.

Waarschuwingssysteem

Wanneer er gefraudeerd wordt, nemen verzekeraars maatregelen. Meestal blijft dat beperkt tot het opzeggen van de polis of het niet accepteren van een aanvraag. Van een op de vijf fraudeurs wordt informatie opgeslagen in het waarschuwingssysteem van de verzekeraars.

In sommige gevallen schakelt de verzekeraar de politie in en brengt hij de onderzoekskosten in rekening bij de fraudeur.

Verzekeringsfraude toegenomen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Noot: Bij de foto van dit artikel is er mogelijk geen sprake van fraude

Ster advertentie
Ster advertentie