appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Privéklinieken helpen ziekenhuizen niet uit de brand: 'Willen de reguliere zorg in stand houden'

ANP
donderdag 15 oktober 2020 | NOS | Redactie

Privéklinieken lenen geen personeel uit aan reguliere ziekenhuizen tijdens de tweede corona-golf. Bij de eerste golf deden ze dat nog wel. Deze week werd bekend dat onder meer het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam te maken heeft met een personeelstekort. En daar zou het personeel van privéklinieken uitkomst kunnen bieden.

"Het is een begrijpelijke vraag die de ziekenhuizen stellen. Als we teruggaan naar de eerste golf, hebben we dat toen wel gedaan omdat er schaarste was aan apparatuur, hulpmiddelen en konden we personeel uitlenen", vertelt Paulette Timmerman, directeur van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) in het NOS Radio 1 Journaal.

Privéklinieken helpen de ziekenhuizen niet

"Maar we hebben veel geleerd de afgelopen periode, dus we hebben met elkaar gezegd, we willen die reguliere zorg in stand houden", vervolgt Timmerman.

Liever focussen op reguliere zorg

Timmerman vertelt verder dat zij zich liever focussen op het aanbieden van reguliere zorg in de eigen klinieken, waardoor het niet meer mogelijk is om eigen personeel uit te lenen aan de ziekenhuizen. "We zien de afgelopen twee maanden dat de vraag naar onze zorg enorm toeneemt, vanuit dat landelijk standpunt om onze zorg aan te blijven bieden denken wij dat het verstandiger is als wij dat ook blijven doen."

De klinieken kunnen zorg blijven aanbieden doordat zij kleinschalig zijn. "Dat maakt het makkelijker om covid-vrij te werken in de klinieken. Daarnaast hebben we kleinschalige zorg, dus kunnen wij ook flexibel en gemakkelijk opschalen in het aanbieden van die zorg. Er is dus genoeg ruimte om te zeggen dat we langer open blijven. Daarom zeggen we ook, laten we de financiën de capaciteit niet beperken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1