Binnenland
KRO-NCRV

Wel of geen strengere maatregelen? Voor de economie kan er maar beter duidelijkheid komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen strengere maatregelen? Voor de economie kan er maar beter duidelijkheid komen

Het was 'het weekend van de waarheid'. De coronacijfers laten (nog) geen daling zien en de roep om strengere maatregelen groeit. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, pleitte dit weekend in het Algemeen Dagblad zelfs voor de meest vergaande maatregel: een totale lockdown. Ook economisch gezien is dat de beste optie, zegt een hoogleraar, maar horeca en retail willen alles behalve een lockdown.

Zondag werd op het Catshuis overlegd door onder andere het kabinet, RIVM en andere experts. Deze maandag brengt het Outbreak Management Team (OMT) een advies uit, op basis daarvan kan het kabinet met aanvullende maatregelen komen. Verwacht wordt dat die maatregelen dinsdag bij de persconferentie bekendgemaakt worden. Maar wat zouden de gevolgen van een tweede lockdown zijn op de economie?

'Onzekerheid is schadelijk'

Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) legt in 'Stand.nl' uit dat onzekerheid funest is voor de economie. Hij reageerde op de stelling of hard ingrijpen nu de beste zet is. Voor Boot is het antwoord vanuit economisch oogpunt daarop evident.

"Uit economisch onderzoek blijkt dat onzekerheid geweldig schadelijk is. Dat zet alles op slot, zoals consumentenvertrouwen. Je moet die onzekerheid in je beleid zien te verkleinen en kan dan beter aan de veilige kant zitten. Dus beter hardere maatregelen en zekerheid, dan maatregelen in het midden en onzekerheid laten bestaan", aldus de hoogleraar.

'Grote economische gevolgen'

Maar de horeca en retailsector zitten juist niet te wachten op een lockdown. "Sluitingstijden zijn op 22.00 uur gezet met economisch grote gevolgen", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland. "Wij denken juist dat wij aan de oplossing kunnen bijdragen om men een veilige plek te bieden in de horeca." Willemsen benadrukt dat de horeca 'steeds aan de beurt geweest is' met maatregelen, terwijl dat volgens hem nog geen effect gehad heeft op de besmettingscijfers naar beneden brengen.

Jan Meerman, directeur van INretail zegt dat een gehele lockdown rampzalig zou zijn voor winkels. "Ik hoop op sneltesten, een streng deurbeleid, mondkapjes. Op zich is dat goed te organiseren, als we maar geen tweede lockdown krijgen. We willen geen discussie in de winkel met klanten en daarvoor is duidelijkheid nodig."

Keuzestress

"Een lockdown is een extreme vorm", geeft hoogleraar Boot toe. "Er moet grotere duidelijkheid over het beleid zijn. Met hele simpele dingen." Als voorbeeld noemt Boot een middelbare school, waar zeventig procent van de leerlingen met een mondkapje loopt. "Maar van docenten wordt gevraagd om zelf maatregelen te nemen waar ze zich comfortabel bij voelen. Dat kunnen mensen helemaal niet. Dit gaat niet over de professionele verantwoordelijkheid van een leraar, maar over maatregelen tegen het virus. Dus je moet duidelijkheid geven aan docenten. Die keuzestress die nu gelegd wordt bij docenten, ondermijnt het vertrouwen."

Volgens Boot is dit exemplarisch voor de maatschappij. "Neem de mondkapjes, waar gebruik je die en waar niet? Er is nog nooit iemand doodgegaan aan een mondkapje. Dus wees duidelijk. Dat heeft hele grote economische waarde en geeft vertrouwen."

Stand.nl: Liever nu echt stevig ingrijpen dan de hele winter doormodderen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie