appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Huisartsen ontevreden over geleverde zorg en bezorgd over extra druk najaar

ANP
woensdag 30 september 2020 | NOS | Redactie

Huisartsen hebben sinds het uitbreken van de coronapandemie niet de zorg kunnen leveren die ze wilden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1600 huisartsen. Ook vrezen ze extra drukte in het najaar.

Huisartsen

"Het begint behoorlijk spannend te worden en dat komt vooral door de personeelsuitval. Hoewel zorgmedewerkers voorrang krijgen, moeten we vaststellen dat de wachttijden heel lang zijn. Op sommige plaatsen zijn huisartsenpraktijken zelfs tijdelijk gesloten en dat is iets wat je absoluut niet wil. Dat is prioriteit nummer één en dat moet echt beter geregeld worden", zegt voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging, Ella Kalsbeek in het NOS Radio 1 Journaal. 

Niet in staat om goed te helpen

Tijdens de piek van de corona-uitbraak, maar ook in de periode daarna, voelden huisartsen zich niet in staat om al hun patiënten goed te helpen. Sommige patiënten bleven uit angst voor het virus weg uit de praktijk en door de coronamaatregelen kregen de artsen veel patiënten niet meer fysiek te zien. Ze moesten patiënten bijvoorbeeld via de telefoon of met beeldbellen behandelen.

Minder visites

De huisartsen maken zich vooral zorgen over de gevolgen die dit heeft voor ouderen en kwetsbare patiënten. De artsen noteren veel minder visites en die zijn juist belangrijk om kwetsbare ouderen met bepaalde aandoeningen in het vizier te houden.

Huisartsen waren het meest ontevreden over het niet de juiste zorg kunnen leveren, de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en de informatievoorziening vanuit GGD, RIVM en het ministerie van Volksgezondheid. Ze gaven hun werk een 5,9 in de piekperiode en een 6,4 in de periode daarna.

Druk najaar verwacht

Volgens de LHV is de hoeveelheid zorg die huisartsen op dit moment leveren nog niet op het normale niveau. Huisartsen zien nu dat patiënten huisartsenzorg inhalen. In combinatie met de gebruikelijke drukte in het najaar en de tweede coronagolf verwachten huisartsen een extra druk najaar.

Zij roepen dan ook iedereen op zich zoveel mogelijk aan de coronamaatregelen te houden, zodat de reguliere zorg voor iedereen toegankelijk blijft.

Huisartsen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1