appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jos B.: Nicky Verstappen was al dood toen ik hem vond

ANP
maandag 28 september 2020 | NOS | Redactie

Jos B. heeft in de zaak-Nicky Verstappen een verklaring afgelegd op video. Hij ontkent iets met de dood van Nicky, het misbruik en de ontvoering te maken te hebben. Volgens B. was Nicky al dood toen hij hem vond. Welke dag hij precies Nicky gevonden heeft, kan hij zich niet meer herinneren. "Het was een grote waas," zei hij in de rechtbank.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdachte Jos B. hield sinds zijn aanhouding twee jaar geleden de kaken stijf op elkaar. Daardoor was bij de start van de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak vandaag het mysterie rond de dood van Nicky Verstappen nog onopgelost.

Het dna-materiaal van Jos B. is op meerdere plekken gevonden, op en in de onderbroek van Nicky en op zijn lichaam. Het gaat om contactsporen, zoals speeksel, huidschilfers en haren. Het koppelt B. aan Nicky, maar het zegt verder niks over seksueel misbruik of een mogelijke doodsoorzaak.

"De sporen liegen niet, maar ze vertellen ook niet het hele verhaal", zegt het Openbaar Ministerie. De enige die kan verklaren hoe het dna-materiaal daar terecht is gekomen, is Jos B. zelf.

Zwijgen is een recht

Dat Jos B. eerder niet verklaarde, komt doordat hij tot nu gebruikmaakte van zijn zwijgrecht. Een fundamenteel recht, zo legt hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens uit: "Het is er om verdachten te beschermen tegen een enorm overheidsapparaat en ongeoorloofde druk. We willen niet dat er valse bekentenissen onder druk worden afgelegd."

Vandaag besloot Jos B. om wel te verklaren. "Ik heb lang gebruik gemaakt van mijn zwijgrecht, daarom is het goed dat ik nu mijn verhaal doe. De ouders hebben recht op dit verhaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1