appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Burgemeester Depla en voormalig OvJ Hermans pleiten voor nationaal coördinator ondermijnende criminaliteit

ANP
vrijdag 18 september 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Een Nationaal Coördinator Ondermijning moet de verschillende partijen die strijden tegen georganiseerde misdaad bij elkaar brengen. Dat zeggen Paul Depla, burgemeester van Breda en Caspar Hermans, jarenlang Officier van Justitie en directeur van kenniscentrum RIEC Amsterdam in het radioprogramma Spraakmakers

Het voorstel voor een nationaal coördinator kan op steun rekenen van het CDA, zegt Kamerlid Chris van Dam tegen Sven Kockelmann in 1op1. "Zeker, en ik ben ook voor een Planbureau voor de Veiligheid."

Crimefighters Paul Depla en Caspar Hermans over een Pact voor de Rechtsstaat

400 miljoen euro per jaar

Een jaar na de moord op advocaat Derk Wiersum komen verschillende organisaties, zoals de Douane, het Openbaar Ministerie, burgemeesters en de politie met het 'Pact voor de Rechtsstaat'. Binnen tien jaar moet de ondermijnende criminaliteit fors worden teruggedrongen. "Eén ingreep zal niet genoeg zijn. Georganiseerde criminaliteit zal er altijd zijn, maar er moet elk jaar aandacht en geld aan besteed blijven worden", legt Depla uit.

Een nationaal coördinator ondermijnende criminaliteit zou onderdeel van de aanpak tegen georganiseerde misdaad moeten zijn. Depla: "We leven nog steeds in een rechtsstaat maar het betonrot van de narco-staat tast die rechtsstaat aan. De criminele industrie zorgt voor zoveel geld en handel in Nederland."

Jaarlijks moet er 400 miljoen euro voor dat pact worden uitgetrokken. In de miljoenennota staat een bedrag van 150 miljoen euro gereserveerd, onder andere voor een speciaal multidisciplinair team en het verbeteren van de dienst bewaken en beveiligen.

Internationale aanpak

Depla en Hermans willen dat de slagkracht van de overheid vergoot wordt. Hermans: "En er moet een verbinding gemaakt worden in internationale aanpak."

"Nederland is een handelsland en daar maakt de criminele economie graag gebruik van", zegt Depla. "Is er vanuit het ministerie van Economische Zaken wel nagedacht over de gevolgen hiervan voor de aantasting van de rechtsstaat? Zo'n coördinator kan ook hier adviseren en is niet alleen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het vraagstuk is breder."

Zo moet er nog meer gekeken worden naar de financiën en de rol die banken spelen. "Het gaat niet om de coke, maar om het geld dat ermee verdiend wordt. Banken zijn zich na boetes voor ING en ABN Amro bewust geworden van de rol die ze spelen. Maar dan moeten we er nu voor zorgen dat banken worden ondersteund. Daar schort het nog aan."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1