appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ontwikkelen en testen van coronavaccins gaat in enorm tempo

AFP
zaterdag 5 september 2020 | NOS | Redactie

De ontwikkeling van de coronavaccins gaat heel hard. Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie bij het Amsterdam UMC, is daarom optimistisch over de kans dat er snel een vaccin tegen corona komt. "Wat er nu gebeurt, is ongekend", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

"Begin dit jaar had bijna niemand van dit virus gehoord en nu zijn er al een aantal vaccins in de laatste fase van testen. Dat is echt nog nooit eerder gebeurd. Het tempo is enorm.

Coronavaccins stand van zaken

Minister De Jonge zei afgelopen week dat het kabinet hoopt dat er in de eerste maanden van 2021 een vaccin beschikbaar is. "Er zijn bemoedigende resultaten." Het Europese medicijnagentschap EMA, dat toezicht houdt op de geneesmiddelen, zegt vanmorgen in het AD dat er in het beste geval zelfs dit jaar nog een vaccin op de Europese markt kan komen.

Deze zomer zijn vijf coronavaccins door een Europees onderhandelingsteam gereserveerd, een zesde deal is in de maak. Met de deals zijn miljarden gemoeid. Over de contracten is niet veel bekend en hoe goed de vaccins werken zal moeten blijken.

Dat die deals toch worden gesloten, is volgens Van Egmond niet verbazingwekkend. "Niemand kan voorspellen welk vaccin het beste is, welke het gaat halen. Soms valt een kandidaat-vaccin af. Dus er wordt gewoon op meer paarden gewed."

Coronavaccins stand van zaken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1