Binnenland
NOS

Amsterdams lerarentekort neemt af, problemen nog niet voorbij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdams lerarentekort neemt af, problemen nog niet voorbij

Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman schrijft dat het lerarentekort de afgelopen jaren flink is afgenomen. Volgens haar is het tekort op dit moment veel kleiner ten opzichte van een jaar geleden. Er is nog maar een klein aantal vacatures over en daar waar noodmaatregelen getroffen moesten worden, zijn die minder ingrijpend dan vorig jaar.

''Gelukkig kregen we te horen dat het aantal leraren die we tekort hebben lager is dan het afgelopen jaar. Vorig jaar hadden we vierhonderd leraren tekort, nu is dat veel minder dan dat. Dus dat is een positief bericht'', vertelt Moorman in Radio Tour de France.

Het lerarentekort werd het afgelopen schooljaar flink gevoeld in de hoofdstad. Sommige scholen moesten onbevoegde docenten voor de klas zetten en overwogen soms zelfs een vierdaagse schoolweek. Maar, de getroffen maatregelen lijken nu de vruchten af te werpen. Nieuwbakken leraren konden een grotenstedenbonus verwachten en er werden extra zij-instromers ingezet.

Problemen nog niet verdwenen

De problemen zijn echter nog niet verdwenen. Moorman vreest voor de tweede golf van de coronacrisis. Scholen worstelen namelijk nu al met coronabesmettingen en het huidige testbeleid. ''We zien wel dat de huidige situatie kwetsbaar is. Je ziet nu ook met de effecten van corona dat leraren met klachten thuis moeten zitten, getest moeten worden en dan is er daardoor nog steeds te weinig vervanging en testcapaciteit. We moeten dus niet te vroeg juichen.''

Belangrijk om te blijven investeren

Daarom is het volgens de wethouder belangrijk om te blijven investeren in nieuwe krachten.' 'Het is niet dat we kunnen denken dat het voorbij is. We zullen ons best moeten blijven doen om de leraren te behouden.''

Wethouder Moorman over lerarentekort Amsterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie