Binnenland
KRO-NCRV

Zorgverzekeraar DSW: 'Zorgpremie moet omhoog om loonsverhoging zorgpersoneel te betalen'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgverzekeraar DSW: 'Zorgpremie moet omhoog om loonsverhoging zorgpersoneel te betalen'

"Ik vind dat zorgmedewerkers beter beloond moeten worden. Dan is de consequentie dat de premie omhooggaat." Dat zegt Aad de Groot, voorzitter van de raad van bestuur bij DSW Zorgverzekeraar in Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Zorgkosten bestaan voor zestig procent uit loonkosten. Dus op het moment dat de lonen omhooggaan, dan gaan de zorgkosten, de zorgpremie en de belastingen omhoog. Dat moeten we ons realiseren."

Geen geld door onzekere economie

Werknemers in de zorg moeten het voorlopig doen met hun huidige loon. Het kabinet besloot gisteren dat er geen salarisverhoging komt. Ook een motie van die strekking, die vanmiddag in stemming wordt gebracht in de Tweede Kamer, haalt het waarschijnlijk niet.

Volgens ministers De Jonge en Van Ark is er door de onzekere economie op dit moment geen geld voor zo’n verhoging, wel zegt het kabinet de inzet van het zorgpersoneel de afgelopen maanden te waarderen. Er is daarom een eenmalige bonus van 1000 euro beloofd. Hoe en wanneer deze bonus bij de werknemers terecht komt, is nog onduidelijk.

Draagvlak

De Groot denkt best dat er draagvlak is voor een loonsverhoging in de zorg. "Als we de straat op gaan en aan mensen vragen: 'Vind je het terecht dat zorgmedewerkers meer geld krijgen?' dan zal iedereen zeggen 'dat is terecht'. We hebben allemaal gezien wat er de afgelopen periode gebeurd is."

"De afgelopen jaren is de publieke sector ondergesneeuwd", gaat De Groot verder. "Dus het is heel terecht dat we daar aandacht aan geven. Maar we hebben één portemonnee in Nederland, dus als zorgpersoneel meer salaris moet krijgen, dan moet dat wel betaald worden. Dus eigenlijk zou de stelling moeten zijn: 'Ben jij bereid om zelf bij te dragen aan de salarisverhoging van de zorgmedewerkers?'."

Andere prioriteiten

De Groot vraagt zich wel af of meer salaris écht de manier is om ontevreden zorgmedewerkers tegemoet te komen. "Ik ben vier jaar directeur van een ziekenhuis geweest. Daar hadden de medewerkers niet een hoger salaris bovenaan hun lijstje staan, maar minder werkdruk, minder administratieve lasten, betere opleidingsmogelijkheden, meer zelfstandigheid."

Met name de administratieve lasten valt zorgmedewerkers zwaar, denkt De Groot. "Een zorgmedewerker kiest voor het vak om aan het bed te staan. Maar in de praktijk is een verpleegkundige vijftig procent van haar tijd kwijt aan administratie."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie