Binnenland
BNNVARA

Huis kopen? Vergeet het maar: 'Uitzichtloze situatie modaal verdieners'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Huis kopen? Vergeet het maar: 'Uitzichtloze situatie modaal verdieners'

De kans dat mensen met een modaal inkomen een huis kunnen komen lijkt elk jaar kleiner te worden. Uit nieuw onderzoek van de Hypotheker blijkt dat het aanbod voor de modaal verdieners wederom is afgenomen. Vooral eenverdieners hebben nagenoeg geen kans om een huis te kopen.

De oorzaken en de eventuele oplossingen bespreken Tweede Kamerlid Julius Terpstra en senior-econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar in De Nieuws BV.

Uit het onderzoek van De Hypotheker blijkt dat maar 4,7% van het woningaanbod geschikt is voor modale eenverdiener. Dat is een kwart minder vergeleken met het aanbod van vorig jaar. Zowel Vrieselaar als Terpstra maken zich hier zorgen om. Vrieselaar wil het bijna niet zeggen omdat het "zo deprimerend klinkt", maar de situatie lijkt wel uitzichtloos.

Sombere vooruitzichten

"Wat je vaak ziet is zodra de huizenprijzen stijgen, het aanbod, de woningbouw, maar mondjesmaat mee stijgt. Maar als de huizenprijzen dalen, dan zie je dat de nieuwbouw heel gauw instort. Dus wat dat betreft zijn de vooruitzichten somber", zegt Vrieselaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook Kamerlid van het CDA Julius Terpstra krijgt veel bezorgde berichten vanuit de samenleving van jonge mensen die hard op zoek zijn naar een koophuis. “Ik heb een mail gehad van iemand die in een omgebouwd schoollokaal woont, maar zij wil graag een gezinnetje beginnen. Dat kan nu gewoon niet.”

Oplossingen

Een oplossing is niet zo maar gevonden. Waar beide heren het over eens zijn, is dat er meer gebouwd moet gaan worden. De vraag stijgt namelijk veel harder dan het aanbod, waardoor de prijs steeds verder toeneemt. Wat Vrieselaar vaak hoort is dat mensen ook gewoon in Drenthe kunnen gaan wonen, maar dat is volgens Vrieselaar niet per se de oplossing. "Wat je dan krijgt, is dat je het probleem opschuift."

Hij noemt als voorbeeld het scenario waarin er drie gegadigden zijn voor een koopwoning: maar één iemand koopt de woning en twee huis zoekenden moeten verder met de zoektocht. Kortom: "Er vallen hoe dan ook mensen buiten de boot zolang je niet gaat bijbouwen", zegt Vrieselaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoge huur of hypotheek?

Terpstra vindt ook dat bijbouwen de grootste prioriteit moet hebben, maar wil ook in de bres springen voor de jonge mensen die op dit moment een huis willen kopen. Een voorbeeld daarvan is zijn net aangenomen motie, waarin een versoepeling van de leennormen wordt voorgesteld. "Wat je ziet bij deze groep is dat ze vaak voor enorm hoge bedragen huren. Terwijl die vaste lasten omlaag kunnen als ze een hypotheek krijgen. Ik ben op zoek naar maatregelen die deze specifieke groep helpt."

Vrieselaar is bang dat deze korte termijn regelingen ervoor zullen zorgen dat de huizenprijzen juist verder worden opgedreven en dat het bouwen van nieuwe woningen te lang op zich laat wachten om die klap op te vangen.

Ministerie van VROM

Kamerlid Terpstra pleit er ook voor om het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) in ere te herstellen, "zodat er een meer gezamenlijke afweging gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld over waar we die woningbouw gaan doen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat het sneller gaat, want het moet echt een tandje sneller."

Huis kopen voor modale inkomens niet te doen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie