appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schuldhulpverlening: 'zzp'ers trek eerder aan de bel'

ANP
zaterdag 1 augustus 2020 | NOS | Redactie NOS Radio 1 Journaal

Honderdduizenden zzp'ers zijn hun inkomen kwijtgeraakt afgelopen maanden. En een aanzienlijk deel daarvan bouwt nu schulden op. De schuldhulp verwacht een vloedgolf aan aanmeldingen zodra de steunpakketten van de overheid stoppen.

Veel gemeenten zijn al jaren niet goed toegerust op schuldhulpverlening aan ondernemers. In sommige gemeenten bestaat het zelfs helemaal niet, in andere is er nog maar sinds kort een loket voor ondernemers. 

Schuldhulpverlening
"Dit is al veel langer een probleem", vertelt Jacqueline Zuidweg in het NOS Radio 1 Journaal. Zij doet de schuldhulpverlening voor ondernemers namens 136 gemeenten. "In 1994 ben ik begonnen en toen was er überhaupt geen sprake van dat gemeenten iets deden voor kleine zelfstandigen. Dat was voor mij de reden om dit werk te doen. Ik vond het namelijk heel onrechtvaardig dat particulieren wel geholpen worden door de gemeenten en door kredietbanken en dat grote bedrijven slimme advocaten en accountants kunnen inhuren."

Onduidelijke wet

Toch hebben nog altijd veel gemeenten geen schuldhulpverlening voor zzp’ers. "Dat komt omdat ze het heel lang niet hebben gezien als hun taak, terwijl die al jarenlang is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, maar die is wat onduidelijk", zegt Zuidweg. 

Tot nu toe kloppen volgens Zuidweg nog relatief weinig zzp’ers aan bij de schuldhulpverlening. "Dat komt door de inzet van de tozo-maatregel. Daarmee kan je bijstand aanvragen, een aanvulling op je inkomen. Ook zijn er nog andere regelingen en die lopen tot 1 oktober. Maar daarnaast hebben ook heel veel ondernemingen uitstel van betaling van de belasting gevraagd en als je geen belasting betaalt, dan bouw je een schuld op en dat zal een keer terugbetaald moeten worden."

'Trek eerder aan de bel'

Zuidweg roept ondernemers op om eerder aan de bel te trekken. "Ze wachten soms echt veel te lang. Die wachten tot uiteindelijk een schuldeiser echt aan de deur staat te rammelen. Hoe eerder je het doet, hoe meer mogelijkheden er zijn. Ook zelfs om je bedrijf door te zetten. Degenen die bij ons komen, die los van de schulden levensvatbaar zijn, daarvan gaat 80 procent door. Maar dat kan in deze tijden niet voor alle branches gegarandeerd worden. Maar er is altijd een schuldregeling mogelijk."

Schuldhulpverlening

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1