appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe slaap je beter?

Pexels
vrijdag 31 juli 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Het belooft vannacht een warme nacht te worden, in het hele land komt de temperatuur niet onder de 20 graden. Voor veel mensen betekend dit slapeloze nacht. In het spreekuur op NPO Radio 1 beantwoordt somnoloog Arthur Kurvers al je slaapgerelateerde vragen. Dit is een selectie van alle vragen die werden behandeld bij Stax&Toine.

Spreekuur: slaapproblemen
 

Hoe schadelijk zijn nachtdiensten? (Daan)


Om te beginnen zijn nachtdiensten funest voor je slaapritme, helemaal wanneer je regelmatig wisselende dag en nachtdiensten hebt. Je biologische klok raakt door de nachtdiensten in de war. Wanneer je na een nacht werken naar bed wil gaan denkt je biologische klok dat je juist gaat opstaan. Uiteindelijk kan dit leiden tot een chronisch slaaptekort en hart en vaatziekten.
 

Wat kan ik doen tegen rusteloze voeten? (John)

 
Wanneer mensen last hebben van rusteloze voeten is het goed om te kijken naar de oorzaken. Dit wordt gedaan bij een huisarts, vaak wordt gekeken naar de bloedwaarden en de hoeveelheid ijzer hierin. Echter moet je alleen extra ijzer slikken wanneer een arts hier aanleiding toe heeft gegeven.
 

Helpt een ’slaapmutsje’ om in slaap te kunnen vallen? (Gierard)

 
Van oudsher werd een drankje aangeraden om in slaap te vallen. Van alcohol wordt je iets duffer waardoor je sneller in slaap zou kunnen vallen. Alleen de kwaliteit van slaap is veel slechter wanneer je drinkt. Maar dit kan verschillen van persoon tot persoon. 
 

Is de avondstand op je telefoon beter voor je ogen? (Francis)

 
Schermen van telefoons, tablets en televisies zijn niet goed wanneer je naar bed gaat. Het gaat dan voornamelijk om het blauwe licht dat van deze schermen af komt. Dit licht zorgt ervoor dat je hersenen ‘aan’ gaan, iets wat je niet wil wanneer je gaat slapen. Door een filter van de tegenovergestelde kleur van blauw, oranje over het beeld te doen wordt dit verminderd. Maar het allerbeste is om schermen te mijden wanneer je gaat slapen.
 

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1