appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rick Brink: 'Mensen met beperking zitten nog steeds in eerste lockdown'

ANP
woensdag 29 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het Kabinet ziet voorlopig niets in een mondkapjesplicht. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink wil wél mondkapjes, voor het comfort en gevoel van veiligheid. "Mensen met een beperking zitten nog steeds in de eerste lockdown", zegt hij in Spraakmakers.

Brink hoort van zijn achterban dat mensen bang zijn op straat te gaan. Mondkapjes zouden iets meer zekerheid bieden, al zijn ze niet de gehele oplossing. "Ze zullen niet massaal de straat op gaan, dat zou ik ook niet willen adviseren, maar het geeft misschien wel extra comfort."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Intelligent gebruik mondkapjes

Nederland week af door een intelligente lockdown in te stellen in plaats van een gehele lockdown en ook in het mondkapjesbeleid wijkt Nederland af. "Het is nu tijd dat je intelligent om kan gaan met mondkapjes", denkt huisarts Roy Beijaert. "Dus niet een plicht, maar nadenken wanneer zou het kunnen helpen en wanneer niet. Daar moeten we de mensen goed over informeren."

Een van de discussiepunten blijft of mensen nonchalanter worden door het dragen van mondkapjes, uit gevoel van schijnveiligheid, of dat het mensen alert maakt. "Het heeft verschillende kanten. In een ziekenhuis wordt het heel goed gebruikt, dan denk je dan moet het in de buitenwereld ook helpen." 

Het blijft de vraag of dat het geval is. "Ik zeg ook altijd, in Wuhan waar het allemaal uitgebroken is, daar liep iedereen met een mondkapjes, dan denk je: wat heeft dat dan gedaan?"

Herkenning voor regels

Hoogleraar psychologie Paul van Lange denkt dat we uiteindelijk wel richting mondkapjes zullen gaan. "Onderzoek laat zien dat het een signaal afgeeft en dat mensen automatisch meer afstand bewaren."

Een ander belangrijk effect is informatie over de beschrijvende norm als je mondkapjes ziet. Het laat zien dat mensen zich aan de regels willen houden. "Dat is een belangrijke bron van informatie die kan informeren en motiveren je aan de regels te houden."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1