appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Kathalijne Buitenweg over 5G: 'We moeten niet weer in de val trappen'

anp
dinsdag 28 juli 2020 | KRO-NCRV | Sjoerd Bögemann

Nederland en Europa moeten niet weer in de val trappen door het Chinese Huawei toe te laten in het 5G-netwerk omdat het goedkoper is, zegt GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg in 1 op 1. Vandaag hebben KPN en T-Mobile hun 5G-netwerk aangezet. 5G moet mobiel dataverkeer op termijn een stuk sneller gaan maken.

Door Huawei toe te laten levert dit de nodige problemen op, want volgens Buitenweg zijn er in China geen echt onafhankelijke bedrijven. "Bedrijven zijn verplicht per wet mee te werken met de Communistische partij, de verwevenheid is heel erg groot". Buitenweg zegt dat ook in Amerika wordt afgedwongen om informatie af te staan aan de veiligheidsdiensten "maar de mate van de verwevenheid is echt van een andere orde dan in China."

Kathalijne Buitenweg over 5G: 'We moeten niet weer in de val trappen'

Volgens Buitenweg subsidieert de Chinese overheid Huawei, omdat ze systemen zoals 5G in handen willen hebben. "Als Europa hebben we straks de kennis niet meer in huis. Op dit moment hebben we nog wel spelers zoals Ericsson en Nokia, die moet je in positie brengen voor 5G maar ook voor 6G."

Verdere invloed China

Ook bij het C2000 communicatienetwerk (van politie, brandweer en ambulance) is Nederland overgestapt naar een Chinees bedrijf, net als bij camera’s op straat. "Je ziet een beleid vanuit China. Ze willen de markt qua gezichtsherkennende camera’s en informatietechnologie in handen hebben." Volgens Buitenweg kunnen systemen beïnvloed worden door China en kunnen bedrijfsgegevens op die manier wegvloeien. "Je wil niet dat we de kennis die we hier hebben makkelijk wegvloeit. Er kunnen vormen van sabotage en dreigingen voorkomen, ik heb er nu geen aanwijzingen voor, maar het gaat erom dat het kan." Volgens Buitenweg hoeven we ons niet helemaal van China af te keren: "Maar we moeten wel minder naïef zijn over de intenties en je eigen bedrijven in Europa opbouwen."

Kathalijne Buitenweg over 5G: 'We moeten niet weer in de val trappen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1