appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Inreisverbod langeafstandsrelaties versoepeld

ANP
maandag 27 juli 2020 | NOS | Redactie

Vanaf vandaag kunnen geliefden met een latrelatie buiten de EU elkaar eindelijk weer in de armen sluiten. De organisatie Love Is Essential heeft druk uitgeoefend op minister Grapperhaus om de coronamaatregelen voor mensen met een langeafstandsrelatie te versoepelen.

Chris, één van de organisatoren, reageerde opgelucht in Met het Oog op Morgen: "Ik heb mijn vriendin sinds vorig jaar september niet gezien. Het is echt moeilijk om een serieuze relatie te hebben via een schermpje. Maar ik ben blij dat we op zo'n korte tijd toch dit hebben kunnen bereiken met onze organisatie."

Duurzame relatie 

Lange tijd moesten Nederlanders met een geliefde in het buitenland het doen zonder hun vriend of vriendin. Door de coronacrisis ging Nederland op slot voor heel wat landen, zeker buiten de EU. Vandaag komt daar verandering in. Als ze onder andere kunnen aantonen dat ze een duurzame relatie hebben, zijn de partners opnieuw welkom in ons land.

Een duurzame relatie is er eentje van minstens drie maanden waarbij ze elkaar vaker gezien hebben. Ook moet de buitenlandse partner over een retourticket beschikken. Komt de partner uit een oranje gebied, dan wordt sterk aangeraden om veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. 

Venstertje

Chris en zijn vriendin hebben nooit overwogen om de relatie stop te zetten omdat het te moeilijk werd: "Je mist natuurlijk het fysiek contact en het bij elkaar zijn. Maar we hebben hier ook veel in geïnvesteerd. Je bent zo intensief bezig om een latrelatie te laten werken, dat je elkaar heel goed leert kennen op korte tijd. Je gaat het toch sneller hebben over de serieuze zaken, al is dat niet altijd evident door een venstertje heen."'

Verwarring

De versoepeling komt er na lang wachten en heel wat verwarrende berichtgeving: "Het is een intensieve tijd geweest. Minister Grapperhaus verzekerde ons dat de reis naar Nederland niet door ging gaan. Als noodoplossing hebben we toen allebei een ticket naar Aruba geboekt, want daar mochten we wel allebei heen. Plots kregen we toch een positief bericht van de minister dus hebben we snel alles omgeboekt. Als alles goed gaat, zie ik haar dinsdagochtend terug."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1