appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Burgemeester Hubert Bruls: 'Mondkapjesplicht invoeren deze zomer leidt tot chaos'

ANP
donderdag 23 juli 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls is tegen het "op stel en sprong" invoeren van een mondkapjesplicht. "Vanuit de uitvoerbaarheid zeg ik: dit gaat chaos opleveren", zegt hij in Spraakmakers

Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is, voorspelt dat een snelle invoering deze zomer zal leiden tot een stortvloed aan boetes. Daarbij twijfelt hij of een mondkapjesplicht past binnen de kern van het Nederlandse beleid: afstand houden. "Ik weet niet of Nederland daar aan toe is na vier maanden in de anderhalve meter-stand te hebben gestaan."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hubert Bruls in Spraakmakers

Handhavers 

Mocht het kabinet op korte termijn besluiten mondkapjes te verplichten, dan gaat dit ten koste van de handhavers, denkt hij. "Alles is te handhaven, maar dan moet je het wel tijd geven. Het is middenin de zomer en ook onze handhavers hebben even rust nodig. In juli zijn er maatregelen aangekondigd en daar zijn we op ingesteld. We zijn geen computers met zijn allen, ook niet onze handhavers." 

Oproep burgemeesters 

Burgemeester Halsema van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam vragen het kabinet om op meer plekken een mondkapjesplicht te overwegen. Bruls: "Ik ken hun oproep, maar deze opvatting wordt niet breed gedragen in burgemeestersland." 

Bruls zegt dat er nog steeds geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat de mondkapjes helpen tegen het toenemen van het aantal coronabesmettingen. In drukke winkelstraten wordt de vraag naar mondkapjes groter, maar volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad zijn de besmettingshaarden vooralsnog niet in winkels, maar op feestjes, in kroegen of bij mensen thuis. 

Stand.nl: Een mondkapjesplicht is prima op te brengen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1