appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rechtspraak in een trouwzaal

ANP
donderdag 25 juni 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De Raad voor de Rechtspraak heeft een plan om de grote achterstand aan rechtszaken door de coronacrisis op te lossen. Eén van de oplossingen is om andere locaties tijdelijk geschikt te maken als zittingszaal. 

Jacco Janssen over plan van Raad voor de Rechtspraak
Volgens strafrechter Jacco Janssen van de Rechtbank Rotterdam moet je bijvoorbeeld denken aan trouwzalen in het gemeentehuis die dienst doen als rechtszaal. Ook zullen rechtbanken langer open blijven zodat zaken ook in de avonduren kunnen plaatsvinden. 

Enorme achterstand 

De Raad is de organisatie die de rechtbanken en gerechtshoven in Nederland vertegenwoordigt. Zij hebben het plan opgesteld omdat er momenteel nog 14 duizend misdrijfzaken en 3 duizend hoger beroep-zaken op de plank liggen. 

Van drie naar één rechter 

Een ander punt is om sommige strafzaken, die normaal door een meervoudige kamer beoordeeld worden, naar de politierechter door te schuiven. Op die manier heb je maar één in plaats van drie rechters nodig om een zaak te bekijken.

Grote misdrijfzaken komen hier niet voor in aanmerking, maar woninginbraken of vuurwapenbezit zouden hiervoor kwalificeren, aldus Janssen.   

Ook wil De Raad gepensioneerde rechters vragen langer door te werken. Janssen: "Er wordt nu over wetgeving nagedacht die het mogelijk moet maken om oude rechters na hun 70e nog drie jaar door te laten werken." 

 

Tijdelijk 

Janssen: "Dit is een tijdelijke maatregel, geboren uit crisis. Het alternatief is dat zaken op de lange baan worden geschoven." Volgens Janssen moeten het met dit plan mogelijk zijn om de achterstanden, opgebouwd door de coronacrisis, weg te werken. "Maar dan moet er geen tweede golf komen." 

Jacco Janssen over plan van Raad voor de Rechtspraak

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1