appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vissen is populairder dan ooit

Brett Sayles
donderdag 25 juni 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

We gooien in deze tijd graag samen een hengeltje uit. Alleen al bij Sportvisserij Groningen Drenthe hebben zich de afgelopen maanden 3.000 nieuwe leden gemeld. Directeur Henk Mensinga is enthousiast over de ledenwinst: "Dit heb ik in mijn 20-jarige loopbaan nog nooit eerder meegemaakt", zegt hij in Stax&Toine.

 

Vissen razend populair

De corona-situatie is voor veel sectoren een zware dobber, maar niet voor vissend Nederland. In heel het land is het aantal leden gestegen. Vissen blijkt namelijk voor veel mensen een goede uitlaatklep te zijn in deze tijd. "Je wil het huis uit en onze sport was één van de weinige dingen die je nog mocht doen", vertelt Mensinga van Sportvisserij Groningen Drenthe. Bij vissen is het natuurlijk geen probleem om de bekende 1,5 meter-regel in acht te nemen. "We horen van veel nieuwe leden dat ze hun oude hengel weer uit de kast halen. Je kunt prima vissen met een hengel van 20 of 30 jaar oud, maar je moet wel een nieuwe lijn en een nieuwe dobber aanschaffen".

Vis-yoga 

Het succes van het vissen zit 'm vooral in de ontspanning, denkt Mensinga. Je gaat op je stoeltje zitten, gooit je hengel uit en je kunt van de natuur genieten.Ondertussen beleef je die spanning: gaat m'n dobber onder? En vooral: wat hangt er aan mijn haak? Toch hoeft die laatste spanning niet altijd aanwezig te zijn om de rust van het vissen te ervaren. "We werden laatste gebeld door een yogalerares. Zij kon geen les geven, omdat haar gebouw gesloten was. Ze vroeg aan ons toestemming om met haar leerlingen langs de kant te zitten met een hengel en een dobber. Zonder haak dus! Het ging hen niet om een vis te vangen, maar om de pure rust in de natuur. Mooi vind ik dat."

Wie wil vissen moet een vispas aanvragen, maar verder zijn er weinig regels. Althans, er zijn er een paar. Zo moet je eigenlijk alle vissen teruggooien nadat je die gevangen hebt. Behalve de snoekbaars, die mag je wettelijk meenemen. Maar verder blijft door het teruggooien van de vis het visbestand in Nederland prima op peil. En je kunt via de app van de vispas precies kijken waar je wel en niet mag vissen. Dat verschilt per regio. Maar het belangrijkste bij het vissen zijn de ongeschreven regels. Neem je rotzooi mee, maak je handen nat als je de vis van de haak haalt en hou een beetje afstand van je collega-visser. Als je te dichtbij gaat zitten dan merk je dat vanzelf. "Dan vragen ze gewoon met een glimlach of je een zwemdiploma hebt", grapt Mensinga. Volgens hem is dat kenmerkend voor de vissport: ontspanning en rust. Blijkbaar perfecte ingrediënten voor een populaire coronaproof hobby. 

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1