appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Een groot deel van wit Nederland wil het gesprek over racisme niet voeren'

ANP
donderdag 4 juni 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Er is systeemracisme in Nederland, dat zei Mark Rutte gisteren desgevraagd in zijn persconferentie. Haroon Ali is in Spraakmakers teleurgesteld dat de premier hier pas wat over wilde zeggen na herhaaldelijke vragen. 

Volgens Ali is het tekenend dat 'we' het wel twintig minuten lang kunnen hebben over de vraag of we op vakantie kunnen dit jaar, maar niet over racisme. Hij concludeert dat de prioriteiten anders liggen. "Een groot deel van wit Nederland wil het gesprek over racisme nog niet voeren." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Haroon Ali in Spraakmakers

Daarom wordt er volgens hem ook meer gekeken naar het veiligheidsaspect omtrent de demonstratie op de Dam van afgelopen maandag, dan dat er werkelijk een inhoudelijk debat plaatsvindt over racisme en discriminatie in Nederland. 

Meten met twee maten 

Hij was zelf maandag ook aanwezig op de demonstratie op de Dam en vertrok weer omdat het er onverantwoordelijk druk werd. Maar aan de manier waarop er gereageerd wordt op de demonstratie ziet hij dat er gemeten wordt met twee maten. "Straks lopen we weer met duizenden op Schiphol om op vakantie te gaan in landen waar we de regels aan onze laars lappen. Dat moet allemaal maar kunnen, terwijl een demonstratie niet kan." 

Nederlands grootste zorg is kennelijk of we nog op vakantie kunnen en om de demonstranten af te rekenen op de fouten die er zijn gemaakt. Dat zag hij vooral terug in de talkshows na afloop van die demonstratie, waarin het bijna alleen maar ging over het corona-veiligheidsaspect en het optreden van Halsema. "Als je over racisme wilt praten, dan loopt je tegen een muur aan." 

Belangrijk van Rutte 

Onderzoeksjournalist Thomas Muntz noemt het "heel belangrijk" dat Rutte heeft erkent dat systematisch racisme in Nederland bestaat. Het gevaar is volgens hem, dat het daarbij blijft. "Ik zie het ook in mijn eigen omgeving," zegt Muntz, "dat je het eigenlijk al heel wat van jezelf vindt als je dit toegeeft, maar dat er van het aanpassen van je gedrag geen sprake is." 

Volgens Muntz moeten we benadrukken dat het erkennen van systematisch racisme pas de eerste stap is. Zo is hij bijvoorbeeld benieuwd naar hoe het kabinet zich gaat opstellen in het onderzoek naar de toeslagenaffaire. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1