appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Zeker 150 unieke Hollandse schepen uit protest voor Pampus

anp
dinsdag 2 juni 2020 | KRO-NCRV | Pepijn van den Brink

De oud-Hollandse pleziervaart van platbodems en klippers gaat uit protest voor Pampus liggen. De zwaar getroffen bedrijfstak wil aandacht voor hun 'kwetsbare groep'. Op 9 juni ligt daarom naar verwachting een derde van de 450 charterschepen voor het forteiland. Dat zegt Geert Dijks van de branche-organisatie van de recreatiesector, HISWA-RECRON, in 1 op 1.

Dijks: "Wij schatten dat tussen de 150 en 180 schepen voor Pampus gaan liggen. Het wordt een soort sail-in. Om aandacht te vragen voor deze kwetsbare groep. Het zijn vaak kleinere bedrijven" In totaal heeft Nederland 450 van dit soort schepen. Dijks benadrukt daarbij wel dat het een manifestatie is zonder publiek, "en in tegenstelling tot de demonstratie op de Dam maandagavond, hebben we goede protocollen liggen."

HISWA-RECRON: Unieke Hollandse charterschepen uit protest voor Pampus

HISWA-RECRON wil in gesprek met het ministerie om te praten over meer steun voor recreatiesector. Dijks en de zijnen willen onder meer een hogere tegemoetkoming voor de vaste lasten. Die vergoeding is in het tweede steunpakket door het kabinet al verhoogd naar 20.000 euro (Dat was 4.000 euro). "20.000 euro is voor veel bedrijven nog niet één maand. Ik denk eerder aan bedragen tot 100.000 euro voor bedrijven."

Ook wil HISWA-RECRON een andere referentiemaand voor de NOW-regeling, waarmee met overheidssteun salarissen kunnen worden doorbetaald. De peilmaand is nu maart. "Dan is het aantal flexibele arbeidskrachten in onze sector nog heel laag. Dan heb je alleen nog het vaste personeel. Dat is een heel kleine groep. Het groeit met het seizoen mee, dat begint pas in april, mei." Dat zou een beter peilmoment zijn", zegt Dijks. 

"Nu pissen we net naast de pot", zegt Dijks, die druk aan het lobbyen is bij het ministerie  "We hebben wél positieve ambtenaren maar Koolmees beweegt nog niet, die houdt vast aan maart."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1