appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

KLM-topman Elbers: 'De vloot blijft hier'

ANP
vrijdag 29 mei 2020 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

President-directeur Pieter Elbers van de KLM verzekert dat de Nederlandse luchtvaartmaatschappij baas blijft in eigen huis. "De vloot blijft hier." In de politiek zijn er zorgen dat moederconcern AirFrance-KLM meer taken en vluchten naar Parijs wil halen.

Het kabinet wil KLM een garantie op een lening geven van tussen de twee en vier miljard euro, juist om het internationale netwerk van KLM en de knooppuntfunctie van Schiphol overeind te houden. "Als klein landje hebben we een geweldig netwerk. Natuurlijk gaat dat zo blijven."

KLM-topman Elbers: 'De vloot blijft hier'

De nationale luchtvaartmaatschappij is hard geraakt door de wereldwijde coronapandemie. Het kabinet heeft de beslissing over het steunpakket met een aantal weken uitgesteld. Ook zijn er nog gesprekken over de voorwaarden. "Dat geld is direct en rechtstreeks voor KLM. Wat mij betreft betalen we dat ook zo snel mogelijk weer terug", zegt Elbers.

Het geld wordt volgens Elbers gebruikt om het internationale netwerk van KLM overeind te houden. "Wij blijven zorgen dat we het netwerk en de verbindingen kunnen behouden", legt de topman uit. Over de zorgen of het Nederlandse geld niet in Parijs terecht komt antwoordt Elbers resoluut: "de vloot blijft hier."

"In maart hebben we de helft van onze productie gevlogen. April was heel slecht, we vlogen zo’n vijf procent. Inmiddels zijn we weer aan het opschalen. Nu zitten we op 15 tot 20 procent van onze capaciteit. Volgende maand verwachten we zo’n 30 procent te vliegen", blikt de CEO terug op de afgelopen coronamaanden. KLM vliegt, ook met passagiers, weer op de Verenigde Staten en gaat dat uitbreiden naar landen als Italië.

'20 procent minder vluchten in 2021'

In 2021 verwacht het bedrijf zo’n twintig procent minder vluchten te maken. Dat betekent ook dat er ontslagen zullen volgen. Elbers wil zich niet laten vastpinnen op een exact aantal.

"Ik heb het liever over hoeveel mensen we nodig hebben. We ontkomen er niet aan dat we het volgend jaar met minder mensen moeten doen", zegt Elbers. KLM heeft inmiddels ook een vrijwillige vertrekregeling in brede zin voor personeel opgezet.

Begrip voor ophef over bonus'

Wopke Hoekstra, minister van Financiën haalde, ondanks stevig verzet, bakzeil op de aandeelhoudersvergadering. Air France-KLM topman Ben Smith behoudt zijn bonus van bijna 8 ton.

"Ik begrijp wat het hier doet. En ik zie ook wat het doet binnen KLM. Ik heb daar alle begrip voor. De wet- en regelgeving rond bonussen verschilt nogal van land tot land. Nederland heeft een strenge bonuswetgeving. Maar we zijn een internationaal concern, dus we moeten niet alles door een Nederlandse bril bekijken", legt Elbers uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1