appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Het Marathoninterview
STER Advertentie

Privacywaakhond AP overwoog boete tegen de Belastingdienst rond etnisch profileren

anp
maandag 25 mei 2020 | KRO-NCRV | Pepijn van den Brink

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft overwogen om de Belastingdienst te beboeten om informatie te krijgen in het onderzoek naar het etnisch profileren door de Belastingdienst. Dat vertelt voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen, in 1 op 1

Het onderzoek naar de wijze waarop de Belastingdienst fraude met Kinderopvangtoeslag opspoorde duurt inmiddels een jaar. De reden dat het zo lang duurt is volgens Wolfsen dat er 'steeds nieuwe informatie' boven tafel kwam. "Tot vrij recent nog."

Privacywaakhond AP overwoog boete tegen de Belastingdienst rond etnisch profileren

"Nu de nieuwe staatssecretarissen er zitten gaat het goed, maar daarvoor ging het buitengewoon moeizaam. We hebben zelfs een keer overwogen om een boete op te leggen voor het feit dat we geen informatie kregen", zegt Wolfsen. 

Steeds nieuwe informatie

Volgens Wolfsen werd het onderzoek getraineerd, doordat bij het verschaffen van informatie, termijnen werden opgerekt of overschreden. "En waar we bij de Belastingdienst mee te maken hadden, was dat we iedere keer nieuwe informatie kregen. Tot vrij recent nog."

"Je moet goed bediend worden. Júist door de overheid, júist door de Belastingdienst. Dat ging in het verleden erg moeizaam. Heel vervelend."

Wolfsen verwacht dat het onderzoek voor de zomer af is. "Tenzij er nog weer nieuwe informatie boven tafel komt."

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1