appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

PO Raad: Vaak handen wassen kan niet in elke klas

anp
woensdag 13 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie

Het basisonderwijs is sinds begin deze week open voor halve klassen. Leerlingen en leraren moeten strenge protocollen naleven, om het virus zoveel mogelijk in te dammen. Maar, 'vaak handen wassen kan niet in elke klas', legt Rinda den Besten, voorzitter van de PO Raad uit. 'Een risicoloze samenleving bestaat niet.' 

De scholen zijn voor de derde dag op rij open, is dat wel veilig? "Honderd procent zekerheid heb je nooit", zegt Den Besten. "We proberen het zo veilig mogelijk te doen, en hebben een protocol opgesteld. Als je klachten hebt, niet komen. Als je tot de risicogroep behoort, niet komen. Bij vermoeden op besmetting, laten testen."

"We hebben een goed protocol met elkaar opgesteld", vervolgt Den Besten. "Het is de bedoeling dat kinderen vaak hun handen kunnen wassen. Als het een ouder gebouw is, kan dat niet de hele dag. Ook afstand tussen hele jonge kinderen en de leraar is soms best lastig. Daarom is er wel wat ruimte en proberen we het zoveel waar mogelijk."

CDA-Kamerlid Michel Rog heeft een Kamermeerderheid bedongen voor zijn motie om bij iedere coronabesmetting in de klas, de GGD in te schakelen voor een bron- en contactonderzoek. 

"Voor zo ver ik weet, gebeurt dat niet direct", zegt Den Besten. "Pas als er drie of meer kinderen besmet zijn geraakt, volgt er onderzoek." Na de uitzending komt Den Besten terug op haar uitspraak en schrijft op Twitter: "excuus; er wordt wél bron- en contactonderzoek gedaan bij besmetting, zowel bij kinderen als bij leerkrachten."

‘Bijspijkeren indien nodig’

Over eventuele achterstanden bij leerlingen kan de PO Raad nog weinig zeggen, "dat wordt nu in kaart gebracht." Wel ziet Den Besten door de coronacrisis ‘hoe groot de verschillen zijn in Nederland.’ "Niet alle kinderen krijgen thuis de rust en begeleiding. Niet alle ouders spreken even goed Nederlands. We staan open voor bijspijkeren, indien nodig."

Basisscholen zijn vanaf 11 mei open voor halve klassen. "Over drie weken hopen we weer helemaal open te zijn", zegt Den Besten, afhankelijk van het advies van de autoriteiten. De afgelopen weken heeft de digitalisering in het onderwijs een vlucht voorwaarts genomen. "Computers kunnen nooit een goede leerkracht vervangen, dus het zal een combinatie moeten zijn voor in de toekomst."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1