appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

VEB: 'Bedrijven moeten niet al hun winst uitkeren aan aandeelhouders'

anp
vrijdag 1 mei 2020 | KRO-NCRV | Pepijn van den Brink

Bedrijven hebben te weinig vet op de botten om tijdens crises zelf klappen op te kunnen vangen. "Heel veel bedrijven hebben een wel heel dunne ruimte gecreëerd", zegt Paul Koster, voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in 1 op 1. "In de toekomst moet je als bedrijf misschien niet al je winstgeld uitbetalen aan aandeelhouders."

Volgens Koster moet deze crisis een les zijn: "Ook voor Raden van Commissarissen. Zij moeten kijken naar het dividendniveau en bedenken: hebben wij als bedrijf niet meer ruimte nodig."

Bedrijven die aankloppen bij de overheid moeten geen dividend uitkeren

Keurig gedragen

Als voorbeeld daarvan noemt Koster Shell, dat gisteren bekendmaakte voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog minder dividend uit te keren. "In 2015/2016 moest het dividend bij Shell gefinancierd worden om te kunnen uitkeren." 

Volgens Koster is het terecht als de overheid regels stelt aan overheidssteun: "De governance-regels moeten worden aangescherpt. En juist bij bedrijven waar incidenten hebben plaatsgevonden, verlangen dat maatregelen worden genomen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen."

Volgens Koster gaat daar ook een zuiverende werking vanuit: "Als je steun vraagt van de overheid moet je je keurig gedragen. Dat maakt het ook van belang dat je je aan die regels houdt."

Durfkapitalisten heel belangrijk

Kritiek op bedrijven die puur op de wereld zijn om winst te maken, en kritiek op durfkapitalisten, deelt Koster niet: "Hoe lastig ze soms ook zijn, ze zijn tóch belangrijk. Ze creëren liquiditeit in de markt." Koster vervolgt: "Beleggen is een onmisbaar element in je financiële toekomst."

De overheid moet daarom oppassen met het stellen van eisen en regels aan beursgenoteerde bedrijven, stelt Koster: "Daar zijn wij echt tegen. De beurs heeft namelijk een hele belangrijke functie voor de financiering van bedrijven. Zodra je meer risico naar de aandeelhouder gaat schuiven, zal die meer rendement vragen en dat maakt het duurder."

Waarschuwing voor particuliere beleggers

Nu de koersen dalen, beginnen er juist ook veel mensen met beleggen, ziet ook Kosters. "Het is een trend die we zien. Mensen denken: dit is het moment om in te stappen. Voor hen heb ik twee waarschuwingen: beleg alleen met geld dat je echt kunt missen, dat je dus echt niet nodig hebt. Geen leningen."

"En: spreid je beleggingen. En je moet ook zeker goed kijken naar de sectoren die heel hard geraakt zijn, olie, chemie, banken, auto's. Kijk of je daar wel vertrouwen in hebt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1