appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Voorzichtig nadenken over exit-strategieën corona: 'Nu beginnen, anders te laat'

ANP
woensdag 8 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het is nog te vroeg om na te denken over het afschalen van coronamaatregelen, zei Minister-President Mark Rutte gisteren. Dat is anders dan nadenken over exit-strategieën zegt crisismanager Marco Zannoni. "Met nadenken over opstart, nazorg en de enorme gevolgen van corona kunnen we niet vroeg genoeg beginnen. Anders is het te laat."

Marco Zannoni, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, over exit-strategie

Het opstarten van de samenleving na corona zal volgens Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, in hele kleine stapjes zijn. "Je moet steeds met elkaar ontdekken wat de onbedoelde effecten zijn."

Verschillende belangen

Daarbij spelen verschillende belangen een rol in welke onderdelen eerst weer opengaan. "Je hebt de logica van die infectieziektebestrijding – wat is de logische volgorde om het virus te bestrijden. En je hebt de logica van de samenleving – hoe werken dingen."

De horeca opengooien heeft bijvoorbeeld pas effect als mensen de horecagelegenheid kunnen bereiken met openbaar vervoer, de auto kunnen parkeren en de leveranciers er klaar voor zijn.  

Nationaal plan

Het is volgens Zannoni van belang dat partijen als de overheid, gemeentes en maatschappelijke organisaties met elkaar in gesprek gaan over de aanpak voor wanneer alles weer wat 'losser' wordt. Daar moet nu over nagedacht, nu er saamhorigheid is, zonder dat ieders eigen belang voorop staat.

Dat moet met een nationaal programma, waarin wordt bepaald hoe het gesprek gevoerd gaat worden en wie aan tafel zit, zegt Zannoni. Alle sectoren zullen daarbij 'pijn' lijden, maar de vraag is hoe we die pijn kunnen verspreiden.

Zo kunnen niet alleen de grote, maar ook kleine partijen overleven. Zannoni wil dat Politiek Den Haag het voortouw neemt en de partijen "letterlijk samen aan tafel brengt".

Lokaal uitvoeren

Het gaat om onderwerpen als nazorg en de financiële schade. "Bij rampen ga je een nafase plannen. Hoe bieden we hulp? Hoe houden we zicht?" Zannoni wil dat nationaal afspraken gemaakt worden, die vervolgens lokaal uitgevoerd kunnen worden met kleine teams die hulp bieden. 

Ook in de zorg zal nazorg nodig zijn voor zorgverleners, die nu te maken krijgen met bijvoorbeeld eenzame patiënten en overlijdens. "We moeten nu in kaart brengen wat we op microniveau kunnen doen."

Marco Zannoni, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, over exit-strategie

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1