appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

'Farmaceut Roche staat meer testen op coronavirus in de weg'

ANP
donderdag 26 maart 2020 | NOS | Redactie

Dat Nederland niet massaal op het coronavirus kan testen, komt door een te grote afhankelijkheid bij Nederlandse laboratoria van farmaceut Roche. Dat schrijft Follow the Money. Het Zwitserse bedrijf is marktleider en kan niet genoeg tests leveren, maar wil laboratoria ook niet helpen door bijvoorbeeld de receptuur van een belangrijke vloeistof beschikbaar te stellen.

Roche stelt receptuur niet beschikbaar

Een meerderheid van de Nederlandse laboratoria werkt met machines van Roche en is voor een groot deel afhankelijk van de testmaterialen die de farmaceut levert. De tekorten zijn niet makkelijk op te lossen, omdat er sprake is van een vendor lock-in; wie de machines van Roche gebruikt, moet ook de materialen van Roche gebruiken.

Eén van de testmaterialen waaraan groot tekort is, een zogeheten lysisbuffer, zou door laboratoria zelf kunnen worden gemaakt. Maar het precieze recept voor deze vloeistof is alleen bij Roche bekend.

Arts-microbioloog Vossen sprak een paar dagen geleden in de Volkskrant de hoop uit dat Roche dit recept zou delen met de Nederlandse laboratoria. Follow the Money stelde de farmaceut daarom de vraag of die bereid is het recept prijs te geven, maar daar wilde Roche geen antwoord op geven.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1