appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederland moet elkaar de ruimte geven: 'Ik riep heel bits: AFSTAND!'

ANP
maandag 23 maart 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Veel Nederlanders zullen dit weekend een lastige situatie hebben ervaren. Enerzijds wordt opgeroepen binnen te blijven, anderzijds mag je zonder klachten en mét 1,5 meter afstand ertussen wel naar buiten. "Dat is het dubbele van de boodschap", zegt journalist Gijs Groenteman in Spraakmakers. "Dan kun je kiezen." 

Groenteman deed dit weekend zijn best om - wanneer hij buiten was - afstand te houden. Hij ging fietsen met de kinderen in het rustige Amsterdam-Noord. "Toen ik bij een stoplicht stond te wachten stopte er iemand vlakbij mij en riep ik heel bits: afstand! Je wordt er ook een beetje geïrriteerd van en zelf maak je vervolgens de fout ook weer." 

Hoe kunnen we ondanks de maatregelen tóch een beetje van het weer genieten?

Het zijn lastige situaties, ervoer de journalist, columnist en presentator. "We mogen blijkbaar naar buiten, we houden afstand en dan ga je bijvoorbeeld naar het strand en loop je in een fuik van mensen." 

'Het gaat om de mindset' 

De landelijk projectleider informatievoorziening coronavirus van de GGD, Sjaak de Gouw, ziet taferelen als een vol strand of een drukke bouwmarkt liever niet. "Ga geen onnodige dingen doen. Dus dingen die kunnen worden uitgesteld", benadrukt hij weer.  

Het gaat volgens hem om de mindset dat je de komende tijd niets onderneemt tenzij noodzakelijk, mét 1,5 meter afstand en als je klachtenvrij bent. En als je dan onverhoopt toch op een drukke plek komt? "Draai om." 

Iedereen die hoest kan corona hebben 

Volgens de GGD-man moet je je realiseren dat iedereen die hoest het coronavirus kan hebben. "Mensen die het niet verwachten, blijken besmet. Dus hoe licht je klachten ook: blijf dan binnen." De curve kan volgens hem alleen worden omgebogen als iedereen zich aan de adviezen houdt. 

Zolang er mensen zijn die denken dat de adviezen niet voor hen gelden en zich immuun wanen, zal dit volgens De Gouw weer kunnen leiden tot een uitbraak. "We kunnen dit alleen met z’n allen doen." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1