appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: J.G.L.W.
STER Advertentie

‘Met pensioen moeten is een misdaad en geen recht’

ANP
zaterdag 14 maart 2020 | WNL | Diederik Wentink

Met pensioen moeten is een misdaad en geen recht, vindt hoogleraar risicomanagement Theo Kocken. Volgens hem leven we in een maatschappij waarin ouderen worden afgedankt. Dat zei Kocken in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Kocken baseert dit op ervaringen die hij opdeed tijdens het maken van zijn documentaire Your 100 year life. “Mensen in andere landen die niet stopten met werken en dus niet niks gingen doen, zijn veel gelukkiger en mentaal veel scherper. Die hebben een veel beter sociaal leven dan de mensen die zijn gestopt met werken.”

‘Ouderen worden afgedankt door pensioen’

Volgens Kocken worden ouderen in de huidige samenleving afgedankt. “Pensioen zorgt daarvoor. Ouderen zouden een onderdeel van het werkproces moeten zijn, zoals vroeger in stammen. Als mensen ouder worden, hebben ze na 30 jaar ervaring andere skills opgebouwd om dingen te doen die ze misschien niet konden toen ze 25 waren. Mensen zeggen: ‘bouwvakkers moeten we naar huis sturen, want die kunnen niks meer’. Nee die kunnen dat wel, maar dan in een andere baan.”

‘De maatschappij kan het niet dragen’

Economisch journalist Arno Wellens is het met Kocken eens dat ouderen meer een rol moeten blijven spelen in de samenleving. “Een stelsel zoals we het op dit moment hebben, is ondraaglijk. Er zijn te weinig jongeren die de pensioenen moeten betalen voor een te grote groep niet werkende ouderen. We moeten daar anders over nadenken. Dus niet alleen van: ik heb recht op een uitkering. Ik kan me dat goed voorstellen na 40 jaar werken, maar de maatschappij kan dat eigenlijk niet dragen.”

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1