appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Worden termen als 'racisme' en 'fascisme' te snel gebruikt?

ANP
donderdag 20 februari 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Volgens oud-LPF'er Joost Eerdmans zijn we sinds Pim Fortuyn "bar weinig opgeschoten" in het maatschappelijk debat: de kwalificatie 'racisme' wordt volgens de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam zó snel op iets geplakt dat het begrip aan betekenis verliest.

"Het debat is direct dood als je mij zo noemt. Wat kan ik dan nog terugzeggen?" zei Eerdmans in Dit Is De Dag, waar hij in debat ging met opiniemaker Zihni Özdil.

Joost Eerdmans en Zihni Özdil gigen in debat in Dit is de Dag

Joost Eerdmans schreef een opinieartikel in De Telegraaf waarin hij op de 72e geboortedag van Pim Fortuyn terugblikt op diens politieke erfenis. "Ik vond de geboortedag van Fortuyn een mooi moment om de klokken weer gelijk te zetten. Ik denk dat Fortuyn vermoord is dankzij een atmosfeer van haat. Ik vond het tijd om te kijken: zijn we daar iets mee opgeschoten na de moord? Ik denk het niet", aldus Eerdmans.

"Ik vind dat we onzorgvuldig bezig zijn in het publieke debat. Bijvoorbeeld als je kijkt hoe Wilders en Baudet belaagd worden", vervolgt Eerdmans. "En ik merk het zelf ook in Rotterdam: ik word als fascist weggezet op het moment dat ik pleit voor de inzet van politiehonden. Is het niet vreemd dat dit soort etiketten maar op politici worden geplakt? Het enige wat we doen is de multiculturele samenleving af en toe bevragen en bekritiseren. Het heeft niets met fascisme of racisme te maken."

Demonisering

Eerdmans oogst veel kritiek met zijn stellingname, bijvoorbeeld van historicus en columnist Zihni Özdil. In Dit is de Dag zei hij het kwalijk te vinden dat Pim Fortuyn bij deze discussie wordt betrokken. Het huidige debat is niet te vergelijken met het debat in die tijd; het woord 'demonisering' wordt veel te snel gebruikt, vindt hij.

"Eerdmans klaagt over mensen die het racisme noemen als er antisemitische grappen over joden worden gemaakt, of als mensen racistische grappen over Chinezen als racisme betitelen. Dat is volgens Eerdmans ook demonisering. Ik vind dat heel kwalijk", aldus Özdil. "Het is een plasje doen over het graf van Pim Fortuyn, die altijd streed voor de vrije meningsuiting van iedereen, ook van zijn tegenstanders."

Bij Fortuyn was er wel degelijk sprake van demonisering, vindt Özdil: "Eerdmans heeft helemaal gelijk als hij het heeft over de demonisering van Fortuyn. Het was een maatschappelijke hetze, waarbij men niet inging op zijn argumenten maar hem demoniseerde."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister hier het debat tussen Zihni Özdil en Joost Eerdmans terug

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1