appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Onderwijs: 'Een later schooladvies is preciezer'

Ben White
dinsdag 21 januari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Kinderen moeten op latere leeftijd een definitief schooladvies krijgen. Daarvoor pleiten onderwijsorganisaties in het onderwijspact. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont denkt dat dit een goed idee is. "Later meten is preciezer."  

In het onderwijspact dat vandaag wordt gepresenteerd staat dat leerlingen pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief schooladvies voor het vmbo, havo of vwo krijgen. En niet al in groep acht van de basisschool. Een 'brede brugklas' lijkt hiervoor de oplossing. 

Stand.nl: Kinderen moeten pas op hun 15e een definitief schooladvies krijgen

Optimum leeftijd 

Nu ligt het keuzemoment voor 12-jarige te vroeg, onderschrijft ook Pont. Je moet volgens hem komen tot een soort optimum leeftijd komen waarop je gaat differentiëren. De leeftijd van 12 jaar is te laag, 19 te hoog. 15 jaar lijkt hem prima. "Hoe jonger het kind, hoe groter de onderlinge verschillen." 

"Het fundament van het onderwijssysteem moet zijn dat ieder kind op de juiste plek komt", zegt Pont. In veel andere landen gebeurt dit al. Daar wordt later gedifferentieerd en kunnen snelle leerlingen bijvoorbeeld extra vakken kiezen zoals advanced math in de VS. 

'Onzalig plan'

Docent Thomas Korporaal noemt het idee zoals gepresenteerd door het onderwijspact een 'onzalig plan'. "De afgelopen twintig jaar zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd, ook over een basisvorming. Deze mislukte faliekant", zegt Korporaal. 

Daarbij denkt hij dat klassen met leerlingen van verschillende niveau's extra mankracht vereist. "Meer geld en meer docenten, daar zijn we niet zo goed in hier in Nederland."   

'Moed nodig'

Het roer in het onderwijssysteem moet om, vindt Eva Naaijkens, medeoprichter van de Turingschool in Amsterdam. "Ik stoor me in de discussie dat het allemaal niet zou gaat of dat het niet mogelijk is. Volgens Naaijkens moet er zeker geld en docenten bij, maar vindt ze ook dat leerlingen het allerbeste onderwijssysteem verdienen.

Tot nu toe lijkt geen enkele minister van Onderwijs zich te willen branden aan de wijziging van het complete onderwijssysteem. Naaijkens: "Hier is moed voor nodig."  

Stand.nl: Kinderen moeten pas op hun 15e een definitief schooladvies krijgen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1