Binnenland
KRO-NCRV

Bouwbedrijven: '75.000 woningen per jaar onhaalbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwbedrijven: '75.000 woningen per jaar onhaalbaar'

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ontwikkelaars en Bouwbedrijven (NVB) Piet Adema denkt niet dat het kabinetsvoornemen om jaarlijks 75.000 nieuwe huizen te laten bouwen gehaald kan worden. Dat zegt hij in het radioprogramma 1op1. Volgens Adema schort het vooral aan nieuwe bouwlocaties. "Zelfs als de stikstofproblemen én de Pfas-kwestie is opgelost, kan er niet voldoende gebouwd worden door gebrek aan locaties."

Bouwbedrijven: '75.000 woningen per jaar onhaalbaar'

Adema vindt dat veel gemeenten falen in hun taak om bouwlocaties aan te wijzen. Opvallend genoeg zijn gemeenten die grenzen aan Natura-2000 gebieden sneller in hun besluitvorming dan de andere. Dat komt mede doordat die gemeenten heel duidelijk weten waar wél en niet gebouwd mag worden. “In veel andere gemeenten is het geen kwestie van onwil maar van onkunde en onvoldoende mankracht. Veel deskundigheid is de afgelopen jaren bij de gemeenten verdwenen, waardoor er te weinig ambtenaren zijn die de vergunningsaanvragen kunnen beoordelen.”

Dit zou volgens Adema opgelost kunnen worden door gebruik te maken van de kennis die aanwezig is bij de bouwbedrijven en ontwikkelaars zelf.

Maar bovenal moet het kabinet de regie in handen nemen om de gemeenten te belonen als ze locaties aan wijzen. Dat zou volgens Adema kunnen door de 1 miljard die het kabinet klaar heeft liggen voor het stimuleren van de woningbouw daarvoor in te zetten.

Het Schone Luchtakkoord: compensatie voor de bouw

Vandaag ondertekent minister van Veldhoven Het Schone Luchtakkoord dat ook consequenties zal hebben voor de bouwbedrijven die schoner moeten gaan bouwen. Volgens Adema zijn de bouwers al volop bezig met schoon materieel, maar kan niet alles van de ene op de andere dag worden vervangen. “We komen uit een crisis en weinig bedrijven hebben nog vet op de botten. Als ze versneld moeten afschrijven, is dat kapitaalvernietiging. En je kunt ook moeilijk de rekening bij de consument leggen.”

Adema pleit daarom voor een vorm van compensatie net als bij de warme sanering in de agrarische sector. “Daar zal dan een regeling voor moeten komen, fiscaal of anders.”

Ster advertentie
Ster advertentie