appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kunstdetective Arthur Brand: ‘Prins Bernhard moet van roofkunst hebben geweten’

ANP
dinsdag 7 januari 2020 | KRO-NCRV |

Prins Bernhard moet hebben geweten dat het aangekochte Meissen-porselein oorspronkelijk geroofde kunst was van de Duits-Joodse bankier Herbert Gutmann. "De families kenden elkaar goed. Bernhard moet daar van zo’n bord hebben gegeten." Dat zegt kunstdetective Arthur Brand, die het servies vijf jaar geleden op het spoor kwam, in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Arthur Brand in 1 op 1

Maandag besliste de restitutiecommissie dat het ‘foute servies’ terug moet naar de erven van de oorspronkelijke eigenaar, Herbert Gutmann. Een Duits-Joodse zakenman die een deel van het servies kocht, en moest afstaan aan de Nazi’s toen die aan de macht kwamen. In 1975 kocht koningin Juliana vijf borden en twee sauskommen. Tegen het einde van de jaren ’70 werden ze weer verkocht, sindsdien is het servies rijksbezit.

Kunstdetective Arthur Brand: ‘Prins Bernhard moet van roofkunst hebben geweten’

1 op 1

"Koningin Juliana wist zeker niet dat het om roofkunst gaat," zegt Brand, "maar Bernhard wel." Zijn familie was goed bevriend met Gutmann. Ze kwamen vaak bij elkaar op bezoek. Hoewel de jaren '70 andere tijden waren, vindt Brand dat Bernhard destijds wel even achter z’n oren had moeten krabben: "Hij had moeten zeggen: 'Jongens, dit servies ken ik, dit is van familievrienden geweest, misschien moeten we dit niet aankopen'."

Brand zegt dat veel Joodse families de eerste vijftig, zestig jaar na de oorlog nauwelijks kans hadden om roofkunst terug te krijgen. "Daarom is het nu zo'n essentiële zaak."

Volgende week nieuwe onthulling

Arthur Brand geniet internationale bekendheid doordat hij de bronzen paarden van Hitler terug vond, de verloren gewaande gouden ring van Oscar Wilde, en een vergeten Picasso met een waarde van 70 miljoen euro.

Volgende week komt Brand met een nieuwe onthulling. Een tipje van de sluier: "Een belangrijke vondst ter waarde van 2 miljoen euro, ooit gestolen in Duitsland. En het was een race tussen mij en een geheime dienst."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1