appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Duizenden ouderen liggen onterecht in het ziekenhuis

ANP
dinsdag 7 januari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

3 tot 5 procent van de ziekenhuisbedden in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) wordt bezet door ouderen die daar niet horen. Dat zegt bestuursvoorzitter Bart Berden in Spraakmakers. "Ze horen thuis te zijn of in een verzorgingstehuis." 

Marjan Olfers en Bart Berden over ouderen die niet de juiste zorg krijgen in het ziekenhuis

Systeem verstopt 

Volgens Berden is dit een groot deel van de ziekenhuiscapaciteit en gaat het landelijk over duizenden patiënten. "Het systeem zit totaal verstopt." Berden, die tevens bijzonder hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg aan de Radboud Universiteit is, noemt het een 'waanzinnig probleem'. Ziekenhuizen kunnen deze patiënten niet de zorg en aandacht geven die ze nodig hebben. 

Personeelstekorten in de zorg veroorzaken een slechte doorstroming naar de zorg- en verpleegtehuizen. Berden: "Het probleem is niet zozeer méér geld op dit moment. Er moet op de juiste manier worden doorverwezen en iedereen van thuiszorg, huisartsen en verpleeghuizen moet zich ervan bewust zijn wat haar rol is en welke taken ze op zich moet nemen." 

Langer thuis 

De overheid stimuleert dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen, maar de deskundigheid over mantelzorg om dit te regelen, stelt volgens Berden teleur. "Vaak kan met een klein beetje thuiszorg al veel worden opgelost." 

Dubbele vergrijzing 

Volgens Berden worden de problemen niet minder omdat we te maken hebben met een dubbele vergrijzingsgolf. Daarnaast telt Nederland tussen de 350 en 370 duizend dementerende patiënten. Verwacht wordt dat er nog eens 200 duizend verborgen dementiepatiënten zijn. Berden: "Zij nemen een enorm beslag op de zorg, ook in de ziekenhuizen." 

Marjan Olfers en Bart Berden over ouderen die niet de juiste zorg krijgen in het ziekenhuis

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1