appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Boeren en bouwers voeren actie, op veel wegen is het druk

ANP
woensdag 18 december 2019 | NOS | redactie

Boeren en bouwers voeren vandaag samen actie, wat leidt tot extra drukte op de weg. Op verschillende plekken heeft de politie boeren bekeurd omdat ze met hun trekker op de snelweg reden, wat officieel niet mag. De politie zegt ze niet allemaal te kunnen bekeuren, omdat tractoren geen kenteken hebben. 

Er waren ook tientallen boeren met trekkers bij het Albert Heijn-distributiecentrum in Tilburg. Ze reden daar ongeveer een uur rondjes. Verder is er ook een groep onderweg naar Den Haag.

Snelwegblokkade

De politie leidt boeren van de A9 weg. Politiewagens hebben de snelweg daar geblokkeerd, vertelt verslaggever Kysia Hekster in het NOS Radio 1 Journaal.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inmiddels wordt er ook op het Mediapark in Hilversum actie gevoerd. 

Wie protesteren er?

Allereerst zijn er de boeren. De stichting Farmers Defence Force (FDF) heeft de aanhang na de uitspraak van de kortgedingrechter opgeroepen om niet - zoals de bedoeling was - met trekkers naar distributiecentra van supermarkten te rijden, om ieder risico op een boete (van 100.000 euro per geblokkeerde locatie) te vermijden.

Maar dat wil niet zeggen dat de boeren niet de weg opgaan. In appgroepen is een enorme actiebereidheid te zien. Boeren hadden al geregeld om een dag weg te kunnen van hun bedrijf. Er is van alles voorbereid, van pannen soep tot mobiele toiletten. Een deel zal zich waarschijnlijk aansluiten bij de de bouwers, die ook hebben opgeroepen tot acties.

'Signaal afgeven'

Gisteravond al voerden boeren actie op het Binnenhof. Dat protest stond los van de acties van vandaag. In de Eerste Kamer werd gestemd over de stikstofwet van het kabinet; de boeren wilden daar naar eigen zeggen "een signaal afgeven".

Boeren en bouwers maken zich op voor een nieuwe actiedag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1